Zdeněk Schwarz: Odmítání pacientů nemocnicemi je chronická nemoc Prahy, kterou neumí vyléčit žádný ministr

27. červen 2014

Pražská záchranka opět řeší problém s tím, že nemocnice nechtějí přijmout pacienty. Jak se na to dívá Zdeněk Schwarz, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy? Zeptali jsme se v pořadu Třináctka Plus.

"Situace je komplikovaná proto, že za ministra Hegra byly zrušené některé iktové jednotky a akutní lůžka v nemocnicích, už dříve to nestačilo a dnes už vůbec ne, když denně Praha a Středočeský kraj potřebují zajistit více akutních pacientů, než je volných lůžek. V tomto jsou záchranáři i nemocnice na jedné lodi," vysvětluje Zdeněk Schwarz.

Čtěte také

Situace v praxi probíhá následovně: Zavoláte si záchranku k nemocnému v akutním ohrožení života. Dispečer vysílá posádku s lékařem a čeká na zpětnou zprávu. Lékař záchranky mu hlásí akutního pacienta a dispečer hned po telefonu hledá správné lůžko v nemocnicích (např. na katetrizační či koronární jednotce). Trvá to i dlouhé minuty.

Nemocniční lékaři pak ale často i zpětně lustrují lékaře záchranky, jestli je pacient opravdu ohrožený na životě a jestli zrovna u něj je záchrana nezbytně nutná (např. vzhledem k pokročilému věku nebo k předpokladu nepojištění u cizinců).

Skoro by se chtělo říct, že vyhrává ten, kdo si nevytáhne Černého Petra v podobě akutního pacienta.

Situaci řešil i ministr zdravotnictví s řediteli nemocnic. Máme tedy naději, že se svízelná situace začne rychle zlepšovat?

Poslechněte si víc.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.