Rozhovor s pražským primátorem Tomášem Hudečkem o proměně Smetanova nábřeží, bezdomovcích i o zdražování jízdného

4. září 2013

Jak se promění Smetanovo nábřeží? Zřídí Praha nová denní centra pro bezdomovce? Zdraží se jízdné v MHD? A bude mít pražská zoo lepší protipovodňovou ochranu? Nejen na tyto otázky odpovídal ve středu z magistrátního studia primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Byl hostem Třináctky, kterou moderovala Štěpánka Duchková. Více se dočtete v následujícím rozhovoru.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Krásné odpoledne, milí posluchači. Ano, vysíláme z magistrátního studia a naším dnešním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček. Dobrý den, pane primátore.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Dobrý den vám i posluchačům.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A já jenom si přehodím sluchátka, protože teď jsem vůbec nic neslyšela. A teď už to asi bude lepší. Já si myslím, pane primátore, slyšíme se?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Ještě jednou, dobrý den vám i posluchačům.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě, já myslím, že posluchači vás slyšeli a já vás slyšela také, ale ne v těch sluchátkách, co je mám na uších. A už je to v pořádku. Pane primátore, těch témat dnes je spoustu, mám tady už i hodně dotazů od našich posluchačů, a tak rovnou je vyzývám, aby nám klidně volali i do vysílání 221 553 926 nebo 604 31 13 13. Pane primátore, dnes budeme mluvit o tom, jak se promění Smetanovo nábřeží, pak tady mám spousta dotazů od těch lidí, tak to teď nebudu říkat. A začnu zajímavou věcí. Praha chce zřídit nová denní centra pro bezdomovce. Zatím se plánují 4 taková zařízení. Bezdomovci by se tam mohli umýt, převléknout. Ale tento nápad není úplně šťastný podle radnic, kde by se tato centra měla nacházet. Jak chcete přesvědčit radnici, že si má nechat na svém území postavit takové centrum?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
To je velmi dobrá otázka. Ta situace je malinko složitější než by se takhle dala říct. Nicméně ve chvíli, kdy bezdomovectví jako jev v Praze už dosáhlo rozměrů takových jakých dosáhlo, tak se vlastně jedná o trošku náš zásah 5 minut po 12. A tudíž radnice samozřejmě nemají zájem na tom, aby na jejich území byla budována denní centra. Na druhou stranu spousta radnic má velké problémy a už se jako tvoří i jistá ghetta, tedy místa, kde bezdomovci, dá se říct, sídlí nebo často přebývají. A samozřejmě takovéto radnice mají jakýsi svůj vlastní zájem na tom, aby, pokud by se ta situace dala vyřešit, tak takovéto ghetta se právě nějakým způsobem přesunula do těchto denních center. To znamená není to vznik na zelené louce, je to v podstatě jakoby řešení současného stavu.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak budete motivovat bezdomovce, aby do těch center přišli?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
To není věcí motivace, to je věcí práce terénních ...

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, jak to? Přece musíte je nějak přesvědčit, aby tam šli. Protože mnozí bezdomovci, jak jsem i sama zjistila, když jsem s nima točila anketu, tak nad takovými centry ohrnují nos.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Jedná se o velmi problematickou situaci, kterou nelze úplně říct v jedné minutě. Nicméně já se o to přece jenom pokusím. Ano, jedná se o jakousi kombinaci faktorů, která nicméně ve chvíli, kdy se jedná o rozdílné třeba denní a zimní období, tak vlastně tu situaci trochu řeší. To znamená v zimě takovéto centrum vyhledávané je, v létě nad ním někdo může opovrhovat nos. Není naším cílem, a je to na mnohem jaksi té úrovni profesionálnější než na takovýto politický rozhovor, nebo má slova. Ale není naším cílem tyto lidi nějakým způsobem samozřejmě násilně nutit. Naším cílem je v případě, že tito lidé potřebují a my bychom měli umět jim jako společnost, která má vlastně ten úkol a sociální síť, tak těmto lidem pomoci, tak jim pomoci v jejich situaci. To znamená za A systémem většího počtu terénních pracovníků, terénních programů, kteří nejen, že se o tyto lidi nějakým způsobem postarají, ale zejména je také vrátí do normálního života.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Často nám sem volají posluchači z celé Prahy, kterým vadí, jak se bezdomovci kumulují kolem supermarketů. Kolem třeba Lidlu, Penny, Tesca. Máte nějaký recept, jak dostat bezdomovce z těchto míst?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Já se obávám, že to souvisí trošku s problematikou vůbec kvality toho místa. Existují spoustu studií, které říkají, že ve chvíli, kdy se jedná opravdu o velmi kvalitní veřejné prostory, s kvalitními, s kvalitním parterem, s kvalitní, s kvalitní samotnou úpravou toho veřejného prostoru. Tak také lákají jakousi, troufnu si to říct, adekvátní sortu lidí. To znamená, dám příklad, na nějaké velmi rušné, velmi upravené, velmi uklizené obchodní třídě se prostě bezdomovci žádným způsobem neakumulují. Zatímco na místech, které k tomu jaksi přímo svým prostředím vybízí, je ta jejich akumulace přirozená. To znamená ve chvíli, kdy takto začneme argumentovat, že na nějakém místě bychom je nechtěli, tak je potřeba zvážit také vlastně jakousi samotnou vizáž toho místa, možná mnohem zřejmější příklad než je nějaké obchodní centrum, je situace přednádraží pražského. Protože je pravda, že ten prostor přednádraží sám o sobě, když by tam nikdo nebyl, tak neevokuje nějakou příjemnou atmosféru a tudíž i výskyt takovéhoto sociopatologického jevu je vlastně docela přirozený v tomto místě.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Naše čísla jsou 221 553 926 nebo 604 31 13 13. Naším hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček. A já vidím, že nám na facebook přišel dotaz úplně čerstvý, a tak poprosím kolegu Oldu Burdu, aby ho přečetl.

Oldřich BURDA, redaktor
--------------------
Rád tak učiním. Je od Martina Sudíka. "Uzavírat Smetanovo nábřeží je hloupost," on použil trošku jiné slovo. "Doplatí na to ostatní části Prahy jako magistrála nebo Újezd. Jsem pro kola, ale ne za každou cenu. Máme opět po dálnicích nejdražší cyklostezky v Evropě. Solární energie hadr. Místo toho, aby se pustili do opravování silnic, včetně třeba rozšíření pro kola, tak se staví luxusní betonové chodníčky pro cyklisty. Nevím, nejsme placatá Vídeň, ale kopcovitá Praha. Děkuji, Martin Sudík."

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je nějaký odpůrce kol. Tak, co si o tomto názoru myslíte, pane primátore?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Děkuju. Já ten názor vůbec nepovažuji za špatný a já s ním do velké míry souhlasím. Praha jako cyklistická velmoc nebo jako město, kde bude cyklistická doprava mít významný podíl, je asi nereálné. Nejsme, nejsme opravdu placka, nemáme takové příznivé životní podmínky, pardon, přírodní podmínky, že by tady ta cyklistická doprava svým objemem dosáhla nějakých třeba 40, 50, 60 procent, tak jak je to v některých, některých zemích na západ od nás. Na druhou stranu současný objem dopravy je okolo 1, 2 procent, který cyklistické dopravě jaksi dnes patří. Je významně v posledních letech sám, samovolně zvyšován. A to velmi razantně roste ten podíl vlastně jako jediný z těch doprav v Praze. To znamená já se s tímto názorem, který pan Sudík napsal, docela ztotožním. Ale je potřeba to postavit na správnou, na správnou jaksi rovinu uvažování. Nejde o uzavírání Smetanova nábřeží, jde o celkové omezování tranzitní dopravy přes centrum města. To znamená ty ulice tam zůstanou, po nich se bude dát normálně jezdit, ale je pravda, že doprava, která by přes tyto ulice měla jezdit, dejme tomu, z nějakých vzdálených městských částí nebo například i ze Středočeského kraje, tak toto jí bude co nejvíce ztíženo, popřípadě znemožněno. A je naším cílem a je naší velkou snahou, aby takovéto zneprůjezdnění nebo omezení tranzitní dopravy právě mělo co nejmenší vliv na, přesně jak řekl, i Újezd, magistrálu a tak dále. Proto já osobně si myslím, že dříve než se dostaví tunel Blanka, ačkoliv nejsem příznivcem takovýchto staveb ve městě a nepomůžou asi tolika věcem, jak se od nich čeká, tak až poté je možné k těmto krokům přistoupit.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A propos, pane primátore, teď mě jenom napadla otázka, teď jste promluvil o tunelu Blanka. Věříte tomu, že se opravdu ten příští rok v květnu, myslím, otevře?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Děláme všechno pro to, aby se opravdu zatím v tom plánovaném termínu, tedy ke konci dubna příštího roku opravdu otevřel. A v tuto chvíli nemám zprávy o tom, že by tomu tak nemělo být. Nicméně samotná stavba tunelu Blanka nás už i v minulosti několikrát překvapila, ať už to bylo různými propady a tak dále. Takže já osobně tomu dávám relativně velkou pravděpodobnost, že se to stihne. Ale rozhodně 100 procent ne.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Snad už nás žádné překvapení v této oblasti nečeká. Naším dnešním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček, pokud se ho chcete na něco zeptat, volejte nám přímo do vysílání 221 553 926, 604 31 13 13.

/ Písnička /

/ Reklama /

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A naším dnešním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček. Pokud mu chcete zavolat, můžete na číslo, které jste právě teď slyšeli, anebo ještě 221 553 926. A nám se, pane primátore, během písničky dovolala paní Pavlína Lutovská z Hloubětína. Měla dva dotazy a já jsem je trochu zkrátila, ale obsah, ta podstata zůstala stejná. Ten první dotaz je, že na Václavské náměstí, na Václavském náměstí paní Lutovské chybí buřt stánky, že jsou tam jenom tři nebo čtyři a přitom jste prý slibovali, jak je tam zase vrátíte, tak proč se prý nic neděje, se ptá paní Lutovská.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Stánky na Václavském náměstí byly odstraněny v rámci celkového projektu revitalizace spodní části Václavského náměstí. A nám na radu, a to nebylo ještě v naší kompetenci, byly předloženy návrhy na nové stánky, které byly za A jeden ten stánek měl stát 4 miliony korun, což jaksi selský rozum řekne, že za 4 miliony korun je spíše rodinný dům než stánek na Václavském náměstí.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně to mě teď napadlo.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
A následně i celková ta koncepce toho, toho, té revitalizace svým způsobem nebyla úplně podle představ, které dneska sdílíme, nicméně chtěl bych ubezpečit paní Lutovskou, že Václavské náměstí považujeme za jednu z priorit úprav veřejných prostorů a mimo jiné i já jsem se zúčastnil minulý týden společně se starostou Prahy 1, kde jsme ve velmi úzké spolupráci i kolegy z Rady hlavního města Prahy nad diskusním, diskusním fóru, pracovním diskusním fóru, aby to neznělo jenom tak, že se mluví, kde jsme nějakým způsobem i se zástupci památkářů a útvaru rozvoje města a dalších odborníků, architektů opět dále posouvali tu budoucí revitalizaci té spodní části Václavského náměstí. Myslím si, že i to přání těch buřt stánků, přitom já zrovna nejsem úplně jejich obdivovatel, se při té revitalizaci nějakým způsobem naplní a že paní Lutovská bude do budoucna spokojena. Je pravda, že za 4 miliony korun jsem osobně já neměl pocit, že je to to pravé ořechové.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to je něco neuvěřitelného. A já mám někdy pocit, že to jako ti dodavatelé tak jako zkouší, co kdyby to náhodou vyšlo? Tak tady v tom případě mi to tak zrovna přijde. A ještě se paní Lutovská ptala, jestli bude mít zoologická zahrada lepší ochranu před povodní. Ona myslela tu spodní část. Jak prý chcete zabránit další katastrofě?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Ochrana ZOO před povodní je věc, která se vždycky vynoří ve chvíli, kdy je povodeň. Což je zcela logická, logická jaksi návaznost. Na druhou stranu my jsme zjistili až při této povodni, což na druhou stranu opravdu na té radnici jsme krátce, že dřívější rozhodnutí nebyla úplně jaksi správná nebo vhodná. Jedná se o vzájemnou protichůdnost dvou rozhodnutí. A první rozhodnutí je ponechat spodní část ZOO jako záplavovou oblast, z důvodu jakéhosi přímo polderu, tedy oblasti, která nasaje trochu vodu a může snížit objem vody, který následně Vltavou teče. Tak také z toho důvodu, že ta jakási soutěska u blízkosti Císařského ostrova nutí vodu ve Vltavě do velmi úzkého profilu, a tedy ve chvíli, kdy voda stoupá, tak je vhodné tam nechat ten rozdíl větší, aby nestoupala právě příliš voda v centru, netvořila se taková jakási vodní nádrž vlastně by se to dalo říct, s jakousi bariérou právě u toho Císařského ostrova. To je jeden faktor. A druhý faktor je zároveň s tím, což je protichůdné, byly investovány poměrně velké peníze právě do té spodní části ZOO, řádově stovky milionů korun, po tedy povodni v roce 2002 ...

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže byla by tedy škoda nevyužít tu spodní část.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Takže v tuto chvíli máme, jak říkáte, ve spodní části relativně hodně nainvestováno, na druhou stranu v roce 2013 zaplaveno. A zároveň máme spodní část ZOO v jaksi záplavové oblasti. Takže na nás je teď rozhodnutí, zda jedno nebo druhé, tedy zda spodní část ZOO bude lépe chráněna, vybudujeme vyšší val, vybudujeme vyšší protipovodňové zábrany, nebo naopak, zda ponecháme, tedy bude nutné ponechat v důsledku ochrany toho vodního toku a samotného centra Prahy budeme nucení ponechat spodní část ZOO jako polder a tedy naopak významné investice dolů do ZOO nesměrovat. Analýzy, které toto řeknou, jsou v procesu, jsou dohromady tři, takže myslím si, že budeme mít relevantní zdroje k tomu, kterým směrem se udat.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A Milan Deutsch na Facebooku: "Prý se budou zase zdražovat pokuty pro černé pasažéry. Je pravda, že jízda načerno bude stát 1500?"

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Já tyto informace nemám o zdražování pokut. Je to tedy věc dopravního podniku, která si myslím, že je v kompetenci dopravního podniku. Myslím si, že by politická reprezentace neměla zasahovat do toho, kolik a jaká je výška pokut. Protože poměrně složitý výpočet toho, kolik má být revizorů, kolik mají oni vlastně na pokutách "vybrat", aby se to zároveň rovnalo tomu principu, že se vyplatí lidem si koupit jízdenku proti tomu, že by se jim vyplatilo jezdit načerno, tak tyto kalkulační vzorce nejsou tak jednoduché. Nicméně já nemám informace o zdražování pokut, ale nemohu to vyloučit.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesto navážu na tento dotaz. Jízdné v městské hromadné dopravě se minimálně do voleb v příštím roce zdražovat nebude. To bylo i vaše prohlášení. Můžete to tedy potvrdit?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Je to tak. Je to v rámci i té dohody, kterou jsme tady udělali na zastupitelstvu poté, co všechny strany už přestaly mít schopnost nějaké spolupráce, tak vznikla opravdu dohoda mezi politickými stranami, že se jízdné zdražovat nebude. Na druhou stranu naposled se jízdné zdražovalo, a mluvím tím o dlouhodobých jízdenkách, tak strašně dávno, že od té doby vlastně stabilně klesá, protože v rámci inflace, když se zvyšuje všechno ostatní a jízdné zůstává stejné, tak vlastně jezdíme stále levněji.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to jsem si našla, že kupony nepodražily celých 5 let. A navíc se nezdražovalo ani po zvýšení DPH. No, tak to se teda, pane primátore, máme po volbách na co těšit. Co říkáte?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Já se trochu obávám toho, že zdražení, které přijde po volbách, nebude nějakého úplně zanedbatelného rozsahu. Na druhou stranu, a to je hlavní, chystáme, chystáme systémové opatření, které by cenu jízdného jaksi zafixovalo vůči inflaci. To znamená docházelo by k tomu, co je na západě zcela běžné. A tedy ve chvíli, kdy se nějakým způsobem meziročně posune díky inflaci jakási ta hodnota peněz, tak by zároveň s tím se posunula i cena jízdného. To znamená bude se jednat o jakýsi kontinuální jemné zdražování, které se bude logicky týkat výkonu celé ekonomiky, takže věřím, tomu, že tady toto dlouhodobé systémové opatření navždy vyřeší ten problém, který bychom měli teď.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Naším dnešním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček. Pokud se ho chcete na něco zeptat, můžete nám volat přímo do vysílání 221 553 926 nebo 604 31 13 13 nebo poslat dotaz prostřednictvím Facebooku.

/ Písnička /

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Naším dnešním hostem je pražský primátor Tomáš Hudeček. Pokud se ho chcete na něco zeptat, můžete nám zavolat, respektive jemu, 221 553 926 nebo 604 31 13 13. Pane primátore, na Smetanově nábřeží se budou dít věci. Pětkrát se má proměnit v pěší zónu a ta první akce začíná už v sobotu 14. září. Tak, na co se můžeme těšit?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Je to tak. První sobota takovéto, takovéto nějaké hezké akce na Smetanově nábřeží bude opravdu 14. září. A bude to kulinářská akce a degustační akce.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to bude celý den Smetanovo nábřeží v nějakém úseku zavřeno? Já si to totiž nedovedu představit. Jak to bude technicky?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Ano, bude to uzavřeno Smetanovo nábřeží v úseku od křižovatky Smetanovo nábřeží s Národní třídou. A směrem ke křižovatce Smetanovo nábřeží s Platnéřskou. Tedy ta křižovatka. A opravdu mělo by přes den být toto nábřeží neprůjezdné. Bude to vypadat podobně, jako když byly teď nedávno povodně a byly tam vlastně zábrany protipovodňové a bylo to otevřeno pro pěší, ale nebylo to otevřeno pro automobilovou dopravu.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to bude volné pro všechny, nebo tam bude nějaké vstupné?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Ne, ne, ne, ne, ne. To bude volný, to bude volný přístup, žádné vstupné. Naopak lidé, kteří tam přijdou, by měli narazit na zahrádky s posezením, farmářské trhy, ochutnávky kuchyní pražských různých menšin jako je vietnamská, ruská, balkánská a tak dále.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hurá. Já už se na to těším, protože já miluju ty trhy, které jsou na náplavce. Tak už se těším na 14. září. A jak už jsem říkala, ono to bude 5 krát. To znamená, že to bude každou sobotu?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Ano, mělo by to být, mělo by to být po sobě několik sobot, přesně tak.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A kde jste se inspirovali?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Toto jsou věci, které se na západní, v západních velkoměstech běžně dělají a paradoxně člověk jako turista samozřejmě na ně narazí velmi, velmi náhodou, kdy jede na dovolenou do Bruselu, do Londýna, do Paříže a do jiných měst a zkrátka jeden víkend takto se ráno probere, jde a teď zjistí, že po ulici, tam kde ještě včera přecházel přes rušnou, rušnou komunikaci najednou nejedou žádná auta, někdy tam jedou na kole, to jsou různé takové ty dny bez aut a tak dále. A někdy tam narazí na opravdu jakési happeningy směřující někdy tématicky zaměřené, někdy se orientující na nějaký, na nějakou významnou událost. A musím říct, že to město velmi zpestřuje a ve chvíli, kdy jsme takto byli osloveni iniciativou Automat, která se na tom velmi významně podílí, tak si myslím, že tady byla ta shoda jednoznačná.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
A já tady mám ještě jedno téma, zbývá nám čas, tak se na to zeptám. V Holešovicích bojovali tamní aktivisté proti projektu věžáků, které měly mít 15 pater. Měly stát v ulici U papírny. A ta stavba věžáků dostala od magistrátu stopku. Znamená to, že tam tedy opravdu stát nebudou, nebo mají ještě šanci?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
To je velmi zvláštní otázka. Já konkrétně o tomto projektu nevím, takže to zkusím z obecného pohledu. Útvar rozvoje města, tedy poměrně významná instituce, kterou město má právě k tomu, aby vyjadřovalo svůj odborný názor na urbanismus, architekturu ve městě, mimo samozřejmě další, jako je památkový úřad a tak dále, tak tento, tento útvar rozvoje města, tato instituce se vyjadřuje i ke stavbám typu výškových staveb. Já osobně nejsem příznivcem toho, že by v Praze neměly být výškové stavby. Já si myslím, že Praha má na to mít oblasti, kde výškové stavby jsou možné. A to jsou oblasti jak na pankrácké pláni, podle názoru i kolegů architektů, tak jsou i oblasti, kde výškové stavby panorama vůbec nenaruší. Například jsou někde v údolí a tak dále. Oblast Holešovic je oblastí, kde by takovéto budovy za určitých okolností podle výzkumu a podle některých analýz mých kolegů na útvaru rozvoje města stát mohly. Jestli se na druhou stranu do výškových staveb řadí, řadí u nás v republice i budovy, které by v západní Evropě se výškovými nenazývaly, je zase druhá věc na posouzení. Ale jak říkám, já konkrétní případ tady tohoto, tohoto věžáku v Papírenské ulici neznám.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesto odpověď byla srozumitelná a dostatečná. Pane primátore, děkujeme, že jste přijal pozvání do dnešní Třináctky a přejeme vám krásný den a těšíme se zase někdy příště na shledanou.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor
--------------------
Na shledanou, také přeji, moc děkuju.

Štěpánka DUCHKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou, milí posluchači.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio