Řešení sporu u soudu nikdy není výhrou ani pro jednu stranu

19. červen 2014

"Soudní řízení se postupně stává složitějším a přísnějším vůči všem jeho účastníkům, takže u sporů o částky vyšší než 10 tisíc korun a u právně složitějších případů je lepší nechat se zastoupit advokátem," poradil v pořadu Třináctka Plus právník Matouš Blažek.

Advokát odhadne naše šance na výhru sporu i kolik nás to bude stát. Je dobré i s ním uzavřít smlouvu s přesně stanovenou odměnou za jeho služby.

U soudního sporu jsme buď v roli žalovaného, nebo žalobce. Žalobce nese náklady za řízení (v případě výhry může pak část požadovat po žalovaném) a má povinnost tvrzení i důkazní. Pokud žalobce nemá pro svá tvrzení důkazy, soud prohraje.

Pro obě strany je velmi důležitá nutnost dodržování stanovených lhůt soudem, tzv. koncentrace řízení. Všechny důkazy musíme uvést do určité doby, jinak k nim soud později už nebude přihlížet. Následkem nečinnosti a neúčasti u soudu můžeme spor prohrát, i kdyby právo stálo na naší straně.

Důležitou novinkou je také předžalobní výzva odeslaná žalovanému minimálně 7 dní před podáním žaloby a možnost zlevnit a urychlit soudní spor tzv. smírčím řízením.

Poslechněte si více.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio