Je krásná, jsme na ni hrdí, zná ji celý svět a jmenuje se Praha

12. květen 2014

"Přesto si např. v hodnocení kvality života nevede Praha moc dobře a na pomyslném žebříčku mezi evropskými i světovými metropolemi stojí docela nízko," překvapil ve Třináctce Plus ředitel Institutu rozvoje a plánování Prahy Tomáš Ctibor. Dodal, že i pro turistu je Praha vlastně jen pasivním skanzenem. Je určitě zajímavé Prahu vidět, ale stačí to prý jen jednou.

Problémem Prahy je podle Tomáše Ctibora také to, že dlouho žila jen ze své podstaty a vlastně tak spotřebovávala samu sebe. Potenciál např. ve výzkumu, vědě a kultuře či ve školství bezpochyby má, ale neumí jej dostatečně využít. Obyvatel jí už neubývá, ale je jich dostatek pro to, aby dokázala čelit výzvám 21. století?

Praha se rozkládá na velké ploše a tak je také drahá na provoz a údržbu. Její hospodaření je vlastně neefektivní. Má sice uvnitř velká rozvojová území, ta jsou ale zatížená stavebními úzávěrami apod.

A jak z toho ven?

"Praha se musí zatraktivnit, být otevřená, hledat příležitosti, využívat soukromé, klidně i zahraniční investice a vytvořit jim podmínky, nejenom čerpat z omezených veřejných rozpočtů," vyjmenovává Tomáš Ctibor, ale zároveň i dodává, že to musí být vždy za jasně nastavených a transparentních pravidel.

Pro rozjezd změn Prahy bude klíčový měsíc červen, kdy bude představena řada zásadních dokumentů a pravidel. Všechny vznikaly veřejně a otevřeně v diskusi stovek odborníků, ale i aktivní veřejnosti a jsou dostupné na webu hlavního města Prahy.

Představeny budou:
1. - druhá část podkladů k Metropolitnímu plánu (nový územní plán Prahy)
2. - manuál pro lepší využití veřejného prostoru a hlavně také jeho proveditelnost
3. - základní cíle pro Strategický plán Prahy
4. - projednání nových stavebních předpisů.

Poslechněte si o Praze více ve Třináctce Plus!

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.