Jak se můžeme preventivně připravit na mimořádné situace v zahraničí?

20. červen 2014

Zachránit si život v krizových situacích na cestách po světě při troše štěstí dokážeme i sami. Jeden případ za všechny: Muž spadl do rokle na Bali a zranění mu neumožnilo samostatný výstup ven. Naštěstí měl u sebe telefon a v něm kontakt na místní tísňovou linku. Přivolal pomoc a byl zachráněn, i přestože nevěděl, kde přesně je a co se stalo.

"Nejdůležitěší je mít už před cestou všechny užitečné informace o dané zemi. Jsou dnes místa, např. Irák, Keňa, východní a jižní Ukrajina a další, kam nedoporučujeme vycestovat. Bránit v tom lidem ale nemůžeme. Pak už ale nejsme schopni garantovat konzulární ochranu," vysvětluje v úvodu pořadu Třináctka Plus ředitel Konzulárního odboru Ministestva zahraničních věcí Michal Král.

Při cestách do exotičtějších destinací na vlastní pěst také doporučil online registraci v systému DROZD. "Uvedou se tam základní informace o cestovateli. Kdo to je, kam a kdy cestuje a kde se zhruba bude pohybovat, a spojení na něj. My pak v případě nějakých neočekávaných a vážných situací v dané zemi posíláme SMS s informacemi, co se děje. Tyto údaje jsou asi po čtyřech týdnech automaticky ze systému odmazávány," říká Michal Král.

Je také dobré mít kopii pasu, případně i naskenováné doklady v emailu, abychom se k nim v případě ztráty či krádeže snadno dostali. Při ztrátě peněz je výhodou mít doma kontaktní osobu pro případné složení náhradních financí. Zapomínat bychom neměli ani na dobré připojištění pro cesty.

Měli bychom znát kontaktní linky na zastupitelské a konzulární úřady a také sos linky v daných destinacích. Důležité je dávat pozor na správné dodržování zákonů a pravidel v daných zemích, na fotografování vojenských objektů a dovoz i koupených, ale u nás zakázaných suvenýrů a dárků (zvířat, rostlin, hmyzu či trofejí).

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.