Jak funguje registrace vozidel podle nových pravidel?

23. leden 2015

Podrobnosti nových změn platících od letošního roku při prodeji a koupi vozu, hlavně jeho odhlášení a přihlášení, a také to, jak naložit s výzvou za překročení rychlosti, vysvětlil v pořadu Třináctka Plus Josef Mihalík, ředitel Odboru dopravně správních činností Magistrátu hl. m. Prahy.

Nové a snad i jednodušší je to v tom, že odhlášení vozu z původního majitele na nového vlastníka je jedním úkonem na jednom místě tam, kde bylo vozidlo doposud registrované. To je ideální v případě, že oba řidiči pocházejí z jednoho města, ale komplikovanější už v případě, že jsou každý odjinud a navíc z daleka.

K zápisu o změnu vozu je kromě klasických dokumentů potřeba i protokol o evidenční kontrole (ne straší 14 dnů). Žádost o změnu zápisu musí ale oba podat do 10ti dnů ode dne převodu vlastnického práva.

V tomto případě je ideální dohoda obou v tom, že nový vlastník vozu s potřebnými dokumenty (evidenční kontrolou a novým pojištěním vozu) a svojí úředně ověřenou plnou mocí vybaví původního majitele vozidla a ten svůj vůz odhlásí a rovnou i přihlásí, opět na jednom místě k tomu určeném.

Registrační značky se nemění

Nově se registrační značky nemění, zůstávají původní, bez ohledu na kraj, ve kterém je vozidlo nově registrované. Zákonným důvodem k přidělení nové značky je buď její oznámená ztráta (u jedné je nutné předložit tu druhou), poškození či zničení (zde je potřeba ukázat i tuto) či odcizení obou (v tomto případě je nutné potvrzení od policie). Ta je zadá do pátraní, aby naše SPZ nikdo nezneužil. Cena nové tabulky je 200 Kč a 50 Kč za zápis změny.

Jak naložit s výzvou k zaplacení pokuty za rychlou jízdu?

„Kdo výzvu dostane, ať si ji řádně přečte," radí ředitel Mihalík a vysvětluje: „Je tam uvedeno, do kdy a kolik zaplatit. Pokud se to takto včas uhradí (do 15. dne od přijetí výzvy), přestupek se odkládá a řidič nezískává trestné body. Jestliže ale vůz řídil někdo jiný, může majitel vozu nahlásit jméno řidiče, který přestupek spáchal a s ním je pak zahájeno správní řízení. Když se to prokáže, jsou tu pak s pokutou navíc i trestné body. Pokud je to přestupek na odejmutí řidičského oprávnění (překročení povolené rychlosti o 40km/h), chceme rovnou po majiteli vozidla znát jméno řidiče. Nekomunikuje-li s námi, dostává rovnou pokutu až 10 tisíc korun. Uzná-li přestupek a přihlásí se, či řekne jméno toho, kdo vůz řídil a tomu je přestupek prokázaný, přichází o řidičské oprávnění na půl roku až rok a pokuta může být až 10 tisíc korun."

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.