Dokonale zdravý životní styl neexistuje, na to nezapomínejte

8. červenec 2015

Když dosáhneme 80% své představy o zdravém životním stylu, máme vyhráno, říká v pořadu Třináctka Plus psycholožka a výživová poradkyně Zuzana Douchová. Podle ní je problémem mnohých z nás touha po dokonalosti, která neexistuje, a to nejenom v jídle, ale i ve vztazích, v práci, rodině atd.

„Je spousta teorií, jak správně a zdravě jíst, pít a chovat se a podobně, ale je pak hrozně těžké tyto teorie zařadit do běžného života. Je toho hodně a my chceme zvládat vše a být dokonalí na 100%, ale o tom rozhodně není zdravý životní styl. Tu a tam zhřešit rozhodně můžeme a vůbec to neznamená, že jsme selhali. Důležité je mít zdravý vztah hlavně sám k sobě, ke svému tělu, umět si dopřát, ale se i občas omezit. Musíme sami najít svůj balanc mezi tím, co přijímáme a vydáváme, a to nejenom v jídle, ale i ve vztazích a podobně," říká psycholožka Douchová.

Změna k zdravému životnímu stylu musí být postupným procesem.

1. Připravte se na změnu

Překonejte odpor ke změně, který v sobě máme zakódovaný (víme, že bychom měli, ale vnitřně se nám nechce). Změna musí být pozitivní (musí pro vás být příjemná a radostná, nesmí být plná zákazů a příkazů, těch už máme dost). Najděte motivaci (proč to chcete, v čem je to pro vás dobré). Mějte reálná očekávání (nepůjde to ze dne na den, změna musí vycházet z vašich možností a schopností). Poslouchejte svoje tělo a nic si nezakazujte (zákazy pak naopak toužíme porušovat). Důležitá je také podpora okolí, rodiny, dětí, kamarádů. Změnu můžete provádět i společně.

2. Se změnou začněte tam, kde vám to jde

Zapomeňte na předsevzetí ke změně, jako jsou: Od zítřka nebudu jíst po 18. hodině večer.
Takový výrok v sobě nese hned dvě základní chyby. Zaprvé mozek přemýšlí negativně (nerozlišuje předponu ne, takže tím tělu naopak vysílá signál - jez po 18. hodině). Zadruhé je nereálný - je přece normální se večer najíst.

3. Používejte zdravý rozum

Nejprve upravte jídlo přes den a nezačínejte hladověním večer. Diety tohoto typu do zdravého životního stylu rozhodně nepatří. Aby tělo správně fungovalo, potřebuje pravidelný přísun energie, tekutin a živin.

4. Určete si konkrétní a reálné cíle

Předem si určete, co chcete změnit a pak svá reálná přání pomalu naplňujte (postupně přidávejte zeleninu, začněte chodit do práce pěšky atd.).

5. Počítejte s překážkami

Chceme všechno a hned a tím si vytváříme překážky sami v sobě. Změna pro nás není dostatečně rychlá, tak ji nakonec sami sabotujeme. Nebezpečné jsou i vnější překážky (nemoci nás či dětí, dovolené, stres v práci) a pak často ve svých odhodláních ke změně selháváme). Najděte si své vlastní způsoby, jak tyto překážky zvládat.

80% splnění představy o zdravém životním stylu je výhra

„Každý jsme jiný, máme různé potřeby a styly a nemůžeme se tedy všichni vejít do dokonalého řádu. Každý si musí najít tu svoji ideální cestičku, právě klidně na oněch 80%, protože 100% ideál neexistuje. Dokud to nepochopíme, budeme na sebe stále naštvaní a frustrovaní z toho, že to nezvládáme. A to by byla škoda," dodává psycholožka.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.