Chcete ušetřit za plyn či elektřinu? Tak pozor na změnu dodavatele, mohla by vás přijít draho

4. září 2014

"Statistiky ukazují, že drtivá většina těch, kteří v naději na úsporu změnili dodavatele energií, nakonec stejnou částku, zhruba 300 Kč za rok, prodělali," porovnává tříleté statistické údaje analytik Tomáš Horejsek z výzkumné agentury IBRS.

"Na trhu se za poslední 3 až 4 roky objevilo celkem asi 40 alternativních dodavatelů elektřiny či plynu. Své služby nabízejí především prostřednictvím podomních prodejců a jejich cílovou skupinou jsou hlavně lidé starší 60 let, kteří nerozumí fakturám. Neví, z čeho se skládá cena elektřiny, a snadno pak podlehnou slibům na levnou silovou energii, ale další parametry už neřeší. I když to vypadá lákavě a levnější, realita je často jiná," popisuje inženýr Horejsek praktiky podomních prodejců.

Jak se bránit?

1. Ověřte si, s kým jednáte. Ptejte se, odkud je, a chtějte, ať se vám prokáže. Sledujte serióznost prodejce a nepouštějte ho do bytu.

2. Nic hned nepodepisujte, nechte si ukázat oficiální ceníky společností, chtějte čas na rozmyšlenou, klidně i v řádu dní.

3. Nezajímejte se jen o cenu silové energie, ale také o kvalitu zákaznického servisu (bezplatná linka, klientské centrum) a o další poplatky, hlavně ty skryté, jako např. za studii výhodnosti, za garanci ceny, aktivační či deaktivační poplatek za zavedení či zrušení služby.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.