Aby byla vodácká sezóna úspěšná

9. květen 2014

Jaká bude letošní vodácká sezóna? Taková byla úvodní otázka dnešní Třináctky Plus pro Mílu Pražáka, vodáka a také majitele vodácké půjčovny, školy a výrobny lodí Dronte.

"Tak abych tohle dokázal říct, musel bych věštit z křišťálové koule," pochopitelně konstatoval náš host, ale vysvětlil, že: " Teď by se mohlo zdát, že je vody málo, když nebyl sníh, ale mám tu zkušenost, že na množství sněhu zase až tolik nezáleží, důležitá je pak aktuální srážková situace a také to, kolik vody odeberou vodní elektrárny."

Vody aktuálně není mnoho, ale české řeky jsou už odemčené všechny, a i díky nižšímu stavu jsou bezpečnější. "Je tedy šance u jezů s vývařištěm se maximálně trochu potlouci, ale rozhodně se neutopit a klidně odejít po svých", trochu načerno zavtipkoval Míla Pražák.

Na vodě je ale nejdůležitější bezpečnost, takže nikdy nezapomenout na plovací vesty, alkohol až po dojezdu a jen s mírou, nepřeceňovat svoje schopnosti, těžší jezy klidně obejít a loď přenést, není to ostuda, pak si také ohlídat stavy vody a bezpečnosti jednotlivých úseků. Takové informace jsou např. na portálu www.padlo.cz, na Ohři se nyní nově chystá i vodácká stezka a dokonce i webový a mobilní průvodce pro vodáky s chytrými telefony.

A kdo nemá chytrý telefon, tak ať se spoléhá na svůj zdravý rozum, stejně jako tisíce přeživších vodáků, kteří dosud neměli tu čest a místo telefonu si vystačili třeba jen s pádlem a kytarou.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio