Výtečný tataráček z lososa

16. duben 2020

Recept pro dnešní den je lososový tataráček.

Ingredience - 10 porcí:

  • 900 g lososa - filet čerstvý bez kůže
  • 20 g šalotky jemně pokrájené
  • 30 g čerstvého oloupaného zázvoru jemně nastrouhaného a následně ještě nasekaného
  • 3 cl olivového za studena lisovaného oleje
  • strouhaná kůra z ½ citrónu
  • 1 lžíce pažitky na kolečka
  • sůl a čerstvě mletý čerstvý pepř dle chuti  

Na dozdobení:

  • 90 tenkých plátků z čerstvé okurky
  • 15 ks třešňových rajčátek rozkrojených na půlky
  • 3 lžíce na tenká kolečka nakrájené pažitky
  • ½ ks čerstvého ledového salátu
  • 1 ks čerstvého frizzé salátu (použijeme pouze světlejší středovou část)
  • cca 3-4 lžíce hořčicového dresinku (dle chuti)
  • 100 g kyselých okurek nakrájených na malé kostičky 2x2 mm    

Postup:

  • Filet z čerstvého chlazeného lososa nakrájíme přes svalová vlákna na cca 3 mm silné plátky, které dále pokrájíme na drobné kostičky o stejné síle stran, tedy 3x3 mm a vložíme do větší mísy
  • Do takto připraveného masa přidáme šalotku, zázvor, citrónovou kůru, pažitku, sůl, pepř, olivový olej a vše opatrně, ale pečlivě promícháme, aby nedošlo k rozmačkání křehkého masa
  • Připravíme porce po 100 g ve tvaru válečku po celém obvodu obloženého tenkými plátky čerstvé okurky, aby se ve dvou třetinách vzájemně a pravidelně překrývaly
  • Takto připravené válečky položíme do středu talíře na salátové lůžko ochucené hořčicovým dresinkem, posypané kostičkami z nakládaných okurek a čerstvě nakrájenou pažitkou
  • Dále talíř ozdobíme třemi půlkami z třešňového rajčete, zakápneme olivovým olejem a dresinkem
  • Podáváme s tenkými plátky toustovaného bílého chleba

Poznámka:

  • K tataráčku můžeme servírovat v malé misce směs sójové omáčky se za studena lisovaným olivovým olejem v poměru 2:1 (sójová omáčka- olivový olej), ale pozor přidávejte vždy jen pár kapek na každé sousto, aby nedošlo k přesolení a přebití přirozené chuti masa     

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?