Vepřová žebírka s kávovou omáčkou

Dnes připravila šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová trochu neobvyklý recept, ve kterém se spojí chuť vepřového masa a kávy, navíc instantní. Vyzkoušejte vepřová žebírka s kávovou omáčkou.

Suroviny:

800 g žlutých brambor
500 g vepřových žeber
100 ml červeného vína
zeleninový vývar
máslo
kukuřičný škrob
instantní káva
čerstvá petrželová nať
extra panenský olivový olej
sůl

Postup:

1. Brambory omyjte a neoloupané uvařte ve slané vodě. Uvařené brambory rozmačkejte, zakápněte olejem, osolte a přimíchejte nasekanou petrželovou nať.

2. Do většího hrnce nalijte olej, rozpalte, přidejte žebírka, přiklopte a zprudka opékejte asi 15 minut. Odstraňte přebytečný tuk, který žebírka zanechají, a přilijte trochu červeného vína. Poté přilijte 1 litr zeleninového vývaru a minimálně 2 hodiny vařte do té doby, než maso změkne.

3. Žebírka z hrnce vyjměte, šťávu zahustěte tak, že přimícháte 5 g ve vodě rozpuštěného kukuřičného škrobu. Jakmile omáčka zhoustne, odstavte, přidejte trochu másla, 5 g instantní kávy a dobře promíchejte.

4. Hotové kotlety přelité kávovou omáčkou podávejte se šťouchanými brambory a petrželovou natí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.