Třeboňská rybí polévka

Recept k 62. dílu pořadu Dobrou chuť...

Třeboňská rybí polévka s máslovými krutony
Ingredience:
1 kapří hlava
1 kapří kostra
2 bobkové listy
10 kuliček nového koření
30 kuliček černého pepře
3 l studené vody
100 g řapíkatého celeru
120 g očištěného celeru
120 g očištěné kořenové petržele
200 g očištěné mrkve
200 g oloupané cibule
70 g hladké mouky
270 g másla
3 hvězdičky celého badyánu
2,5 l rybího vývaru
obrané maso a vnitřnosti z kapra
lžíce na hrubo pokrájené listové petržele
sůl
čerstvě mletý černý pepř
muškátový květ nebo oříšek
veku nakrájenou na kostičky

Postup:
1. Připravíme si vývar na polévku: Na to potřebujeme hlavu, pár bobkových listů, trochu nového koření a pepř. Vše vložíme do hrnce a vaříme hodinu až hodinu a půl na mírném ohni.
2. Vývar přecedíme. Hlavu si dáme zvlášť, necháme ji vychladnout a pak z ní obereme veškeré maso.
3. Ve větším hrnci dáme rozpustit máslo, na které přidáme kořenovou zeleninu, pomalu restujeme do nazlátlé barvy.
4. Přidáme cibulku a opět chvíli restujeme. Přidáme hvězdičky badyánu. Zaprášíme moukou.
5. Přilijeme vývar jak z hlav, tak z vnitřností.
6. Rozšleháme metlou, aby se mouka pořádně rozpustila. Přivedeme k varu.
7. Vaříme asi půl hodiny, poté dochutíme.
8. Přidáme očištěné maso a vnitřnosti a vše ještě povaříme.
9. Na závěr přidáme muškátový oříšek.
10. Veku nakrájenou na kostičky dáme na menší plech. V hrnku si rozpustíme trochu másla, kterým přelejeme kostky veky. Přidáme sůl, promícháme. V troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia pečeme dozlatova.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.