Švestkový tarte Tatin

Tento slavný koláč vznikl jako omyl. Na konci 19 století slečny Tatinové, majitelky jednoho hotelu ve Francii, nechaly uvařit trochu moc jablek na dezert. Aby to napravily, pokryly jablka listovým těstem a daly koláč péct. Pak ho podávaly obrácený a měl obrovský úspěch. My pro vás máme recept na jeho švetkovou variantu. Připravila ho šéfredaktorka české mutace časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová.

Suroviny:

700 g čerstvých švestek
150 g krupicového cukru
10 g másla
1 rolka listového těsta

Postup:

1. Omyjte a nakrájejte na polovinu švestky, vypeckujte.

2. Zahřejte máslo na pánvi vhodné i k pečení v troubě. Přidejte švestky a krupicový cukr. Vařte na ohni maximálně 1 minutu.

3. Přikryjte švestky na pánvi listovým těstem, okraje ohrňte dovnitř. Dejte péct cca 20 minut při 200 °C.

4. Vytáhněte koláč z trouby, nechte krátce vychladnout a otočte ho na talíř. Podávejte samotný anebo doplněný zmrzlinou, přípúadně vyšlehanou smetanou.