Špenátový quiche z piva
Dnes můžete vyzkoušet další recept z Tradiční venkovské kuchařky od Hany Major Sládkové. Špenátový quiche může posloužit jako lehký oběd nebo večeře.
Suroviny:
200 g hladké mouky
špetka soli
5 lžic piva
125 g Hery nebo másla
máslo na vytření formy
fazole na vyložení koláče
Na náplň:
500 g čerstvého špenátu
2 lžíce másla
1 šalotka
2 stroužky česneku
4 vejce
150 g zakysané smetany
mletý pepř, sůl
Postup:
1. Mouku se solí prosijte do mísy, přidejte na kostky nakrájené změklé máslo nebo Heru, pivo a vypracujte hladké těsto. Zabalte do kuchyňské fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.
2. Formu o průměru 30 cm vymažte máslem. Odleželé těsto rozválejte na plát, pomocí válečku přeneste do formy a vytvarujte vyšší okraje.
3. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte zapéct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
4. Z předpečeného korpusu odstraňte fazole a papír. Na korpus rozprostřete špenátovou směs a dopékejte ještě asi 20 minut. Ozdobit můžete natvrdo vařenými vejci.
Náplň:
1. Špenát operte, nechte okapat a otrhejte stonky.
2. V kastrolu rozehřejte máslo a krátce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Přidejte špenát, který na tuku jen spaříte, a pak necháte vychladnout.
3. Vejce rozšlehejte se zakysanou smetanou, promíchejte se špenátem a ochuťte solí a pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.