Roštěnky Esterházy

Recept na roštěnky esterházy je známý přes 200 let. Svůj název prý dostal díky hraběti Miklósi Esterházymu, který si na roštěnkách rád pochutnával. Jejich příprava není vůbec složitá. Také tento recept pochází z Podkarpatské Rusi a vybrala ho Dagmar Březinová, autorka kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi.

Suroviny:

4 roštěnky
smetana
1 petržel, 1 menší mrkev, asi ¼ celeru, 1 větší cibule
hovězí vývar
lžička hladké mouky, lžička másla
kapary
sůl, pepř

Postup:

1. Roštěnky osolte, opepřete a po stranách několikrát nařízněte.

2. Zprudka opečte na sádle nebo oleji. Přemístěte na talíř a do výpeku přidejte lžičku másla.

3. Osmažte v něm nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou petržel, mrkev a celer.

4. Vráťte zpět opečené roštěnky, podlijte vývarem a duste doměkka.

5. Ve čtvrt litru smetany rozmíchejte lžičku mouky, vlijte do šťávy a ještě chvíli povařte. Omáčku přeceďte, přidejte lžičku nasekaných kaparů a nakonec pár kapek citronové šťávy.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.