Řecký koláč podle receptu Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

450 g lístkového těsta
120 g rozpuštěného másla
800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
3 lžíce oleje
1 velká cibule, nadrobno nakrájená
3 lžíce nasekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru
sůl a pepř
3 rozšlehaná vejce
220 g sýru feta

Postup:

1. Ze špenátu otrhejte stonky a listy dobře omyjte. Pak je rozkrájejte ostrým nožem. Budete-li používat špenátové listy mražené, nechte je včas rozmrazit a slijte všechnu vodu.

2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli doměkka. Přidejte špenát a na středním ohni vařte asi 5 minut. Nakonec plamen zesilte, aby se odpařila všechna tekutina. Špenát nechte vychladnout a přimíchejte do něj kopr, vejce, sůl, pepř a rozdrobený sýr.

3. Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozložte na rovném povrchu a nakrájejte dva pláty tak, aby se přesně vešly do zapékací nádoby.

4. Máslo rozpusťte a vymažte jím celou zapékací nádobu. Na dno položte jeden plát listového těsta a na něj rozetřete špenátovou náplň. Pokryjte druhým plátem těsta a celý povrch potřete rozpuštěným máslem. Vrchní vrstvu těsta nařežte špičkou nože do tvaru čtverců. Plát ale nesmíte úplně proříznout!

5. Koláč pokropte vodou (rozprašovačem nebo jen rukou) a upečte dozlatova a dokřupava. Trvá to asi 40 minut. Koláč nechte 10 minut stát, pak porce úplně prořízněte až ke spodní vrstvě a vyndejte na servírovací mísu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.