Recept Heleny Rytířové: Koláč tety Lidušky

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150 g krupicového cukru
100 g slunečnicového oleje
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 vejce
1,5 kg ovoce (višně, meruňky, rybíz, švestky)

Na drobenku:

100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla

Postup:

1. Troubu předehřejte na 160 °C.

2. V míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte cukr. Odměřte mléko a dobře v něm rozmíchejte pudinkový prášek a vejce. Odvažte olej (nejdříve si zvažte nádobu, do které olej dáváte).

3. Mléko a olej vlévejte postupně do mísy s moukou a vymíchejte hladké těsto. Můžete použít elektrický šlehač.

4. Připravte si drobenku: do mísy s odváženou moukou a cukrem ukrajujte kousky tuhého másla, promíchejte vařečkou a pak prsty rozdrobte na malé drobky.

5. Hlubší plech na pečení vymažte máslem (nejlépe to jde papírem od másla). Na plech nalijte těsto a rozetřete po celé ploše.

6. Čerstvé nebo mražené ovoce klaďte hustě vedle sebe na těsto. Povrch posypte rovnoměrně drobenkou.

7. Koláč pečte asi 45 minut, až jeho okraje zrůžoví. Nechte ho vychladnout, nakrájejte rovnou na plechu a plochou lopatkou servírujte na talíře.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.