Pomazánka z česnáčku

Jak udělat pomazánku z česnáčku, nám poradila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste si ji připravit podle jejího receptu.

Suroviny:

šálek semínek zlatého lnu
půl šálku slunečnicových semínek
velká kytice česnáčku
panenský olivový olej
ume ocet

Postup:

1. Lněná a slunečnicová semínka namočte přes noc každá zvlášť do studené vody.

2. V čisté lokalitě nasbírejte česnáček.

3. Semínka řádně propláchněte na sítku a vložte do mixéru. Přidejte 4 lžíce olivového oleje, lžíci ume octa a umixujte dohladka.

4. Česnáček opláchněte, nasekejte nadrobno a vmíchejte do pomazánky.

5. Mažte na plátky cukety, celeru nebo podávejte na listech salátu.

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.