Pivní recepty: Slaninová polévka s pivem a krutony
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Slaninová polévka s pivem a krutony
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny:
2 kostky bujónu
3 větší cibule
150 g anglické slaniny
4 plátky bílé veky
drcený kmín
pepř mletý
majoránka
1 l pšeničného piva
1 l vody
2 lžíce másla
pažitka / petrželka
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu na malé kostičky. Slaninu opečte, přidejte cibuli a opékejte ji, až je sklovitá.
2. Přilijte pivo a vodu, přiveďte k varu a přidejte bujón.
3. Přidejte drcený kmín, majoránku, mletý pepř a vařte mírným varem 5 minut.
4. Mezitím nakrájejte plátky veky na centimetrové nudličky a opečte na másle dokřupava.
5. Polévku podle potřeby dosolte a přidejte čerstvou sekanou petrželku a pažitku. Opečenou bílou veku dejte do talíře a polévkou přelijte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.