Pivní recepty: Hovězí pečeně na jalovci a pivu

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Hovězí pečeně na jalovci a pivu

Doba přípravy: 120 minut

Suroviny:

400 g zadního hovězího masa
50 g slaniny
2 lžíce oleje
100 g cibule
lžíce hořčice
500 ml tmavého piva
chléb
jalovec
pepř
sůl

Postup:

1. Maso osolte, prošpikujte klínky slaniny a opečte na tuku v pekáči. Vyjměte ho a na tuku dozlatova orestujte nakrájenou cibuli.

2. Zalijte pivem, vmíchejte hořčici, vraťte maso do pekáče a přidejte koření.

3. Pečte v troubě pod pokličkou za občasného podlévání vypečenou šťávou doměkka. Měkké maso vyjměte a nechte vychladnout.

4. Šťávu zahustěte nastrouhaným tvrdým tmavým chlebem a asi 30 minut povařte. Potom přeceďte a dochuťte.

5. Vychladlou pečeni nakrájejte na porce, plátky vložte do omáčky a prohřejte.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.