Na jaké výstavy vyrazit do DOXu? Ukazují téma umírání v současné tvorbě i díla, která byla dosud veřejnosti skryta

27. květen 2021

Centrum současného umění DOX plánovalo na konec loňského roku tři velké výstavy. Pandemie koronaviru ovšem překazila plány i zde. K jejich otevření došlo až letos v květnu. Všechny výstavy představuje historik umění a kurátor Otto M. Urban.

Největší a také nejdéle trvající výstavou je Vanitas. Ukazuje smrt a umírání jako jeden z významných námětů současného výtvarného umění. „Výstava představuje tvorbu 66 současných českých umělců a umělkyň, jejichž díla jsou přímo spojena s tématem pomíjivosti a marnosti, které vychází ze starozákonní knihy Kazatel. Je reprezentováno zejména dvěma symboly – lebkou a vázou květin,“ přibližuje kurátor Otto M. Urban.

Výstava Vanitas ukazuje téma marnosti a pomíjivosti

Vztah ke smrti se v různých dějinných etapách lišil. Výstava podle kurátora ukazuje jak klasický konzervativní, tak zcela současný přístup. „Nedovolil bych si říct, že je náš vztah ke smrti horší nebo lepší, ale tu jinakost může právě skvělým způsobem popsat obraz, socha nebo fotografie,“ doplňuje. Výstava Vanitas bude přístupná do 10. října.

O lásce

Návštěvníci mohou zavítat i na výstavu výtvarné tvorby Siegfrieda Herze, která vypráví o bolestech, láskách, snech a touhách. Soubor obsahuje téměř sto prací. „Je zajímavé, že se jedná o jeho teprve druhé veřejné vystoupení. Poprvé vystavoval před šesti lety v DOXu – a byly to tři obrazy. Od té doby a do té doby veřejně neukázal opravdu nic,“ prozrazuje kurátor. Výstava O lásce potrvá do 19. září.

Díla Siegfrieda Herze vypráví o bolestech, láskách, snech a touhách

Poslední aktuální výstavou je Fenomeander. Představuje několik generací českých výtvarníků, které jedinečným způsobem doplňují texty v knihách. Vystavující umělce spojuje tvorba pro dětské nakladatelství Meander, které letos slaví 25 let své existence. Výstavu můžete navštívit do 29. srpna.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.