Marinovaná telecí kýta

Telecí maso má jemnou vláknitou strukturu, nepatrný obsah tuku a je lehce stravitelné. Zkuste si z něj připravit marinovanou kýtu. Autorkou receptu je Dagmar Březinová, která napsala kuchařku Prostřeno na Podkarpatské Rusi. Místní kuchyni zdá díky své mamince, která se tam narodila.

Suroviny:

1 kg telecí kýty
10 dkg slaniny
1dcl bílého vína
hovězí vývar
4 žloutky

Nálev:

čtvrt litru estragonového octa
čtvrt litru vody
10 zrnek pepře, 6 kuliček nového koření, kousek zázvoru, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, snítka tymiánu, 1 cibule

Postup:

1. Suroviny na nálev svařte a do vychladlého nálevu naložte kýtu. Nechte uležet přes noc.

2. Druhý den maso obalte slaninou a pečte na másle. Podlévejte nálevem.

3. Až bude maso poloměkké, přilijte skleničku bílého vína a dopečte.

4. Do šťávy přidejte sběračku hovězího vývaru a 4 žloutky. Šťávu přeceďte a maso jí polijte.