Marinovaná telecí kýta
Telecí maso má jemnou vláknitou strukturu, nepatrný obsah tuku a je lehce stravitelné. Zkuste si z něj připravit marinovanou kýtu. Autorkou receptu je Dagmar Březinová, která napsala kuchařku Prostřeno na Podkarpatské Rusi. Místní kuchyni zdá díky své mamince, která se tam narodila.
Suroviny:
1 kg telecí kýty
10 dkg slaniny
1dcl bílého vína
hovězí vývar
4 žloutky
Nálev:
čtvrt litru estragonového octa
čtvrt litru vody
10 zrnek pepře, 6 kuliček nového koření, kousek zázvoru, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, snítka tymiánu, 1 cibule
Postup:
1. Suroviny na nálev svařte a do vychladlého nálevu naložte kýtu. Nechte uležet přes noc.
2. Druhý den maso obalte slaninou a pečte na másle. Podlévejte nálevem.
3. Až bude maso poloměkké, přilijte skleničku bílého vína a dopečte.
4. Do šťávy přidejte sběračku hovězího vývaru a 4 žloutky. Šťávu přeceďte a maso jí polijte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka