Makové a pistáciové parfé s hruškou ve smetanovém karamelu
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 6 porcí:
7 žloutků
150 g cukru
350 ml smetany na šlehání
2 lžíce sekaných pistácií
2 lžíce máku
Na smetanový karamel:
100 g cukru
100 ml smetany
2 hrušky (můžou být i kompotované)
Postup:
1. Žloutky a cukr vyšlehejte ve vodní lázni při 80°C do husté pěny a nechte vychladnout.
2. Smetanu vyšlehejte za studena a opatrně smíchejte se žloutkovou pěnou, půlku smíchejte s mákem a druhou půlku s pistáciemi. Nalijte do silikonových formiček a dejte zamrazit.
3. V kastrůlku připravte karamel z cukru, přidejte na kostky nakrájenou hrušku a zalijte smetanou. Vařte na mírném ohni do změknutí hrušky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.