Makové a pistáciové parfé s hruškou ve smetanovém karamelu

Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.

Suroviny na 6 porcí:

7 žloutků
150 g cukru
350 ml smetany na šlehání
2 lžíce sekaných pistácií
2 lžíce máku

Na smetanový karamel:

100 g cukru
100 ml smetany
2 hrušky (můžou být i kompotované)

Postup:

1. Žloutky a cukr vyšlehejte ve vodní lázni při 80°C do husté pěny a nechte vychladnout.

2. Smetanu vyšlehejte za studena a opatrně smíchejte se žloutkovou pěnou, půlku smíchejte s mákem a druhou půlku s pistáciemi. Nalijte do silikonových formiček a dejte zamrazit.

3. V kastrůlku připravte karamel z cukru, přidejte na kostky nakrájenou hrušku a zalijte smetanou. Vařte na mírném ohni do změknutí hrušky.