Kopřivové pohankoto

Pohanka je mimo jiné známá tím, že má zahřívající účinek. Zkuste si z ní na radu odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové z Lifefoodu připravit jídlo zvané pohankoto.

Suroviny:

velká dvouhrst mladých kopřivových výhonků
šálek bio světlé loupané pohanky kroupy (tmavá je termicky loupaná a na tento pokrm se nehodí)
bio panenský olivový olej
bio sojová omáčka Tamari

Postup:

1. Pohanku večer namočte do studené vody, ráno slijte a propláchněte na sítku. Buď můžete několikrát denně proplachovat, dokud nezačne klíčit, nebo hned použít.

2. V čisté lokalitě nasbírejte mladé výhonky kopřiv, opláchněte a vložte do misky. Zakapejte olivovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte tak, aby byly lístky dobře zamarinované a nechte alespoň 2 hodiny odležet.

3. Namarinované kopřivy nasekejte na menší kousky a vmíchejte i s marinádou do pohanky. Můžete ozdobit klíčky a rajčátky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.