Kopřivové pohankoto
Pohanka je mimo jiné známá tím, že má zahřívající účinek. Zkuste si z ní na radu odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové z Lifefoodu připravit jídlo zvané pohankoto.
Suroviny:
velká dvouhrst mladých kopřivových výhonků
šálek bio světlé loupané pohanky kroupy (tmavá je termicky loupaná a na tento pokrm se nehodí)
bio panenský olivový olej
bio sojová omáčka Tamari
Postup:
1. Pohanku večer namočte do studené vody, ráno slijte a propláchněte na sítku. Buď můžete několikrát denně proplachovat, dokud nezačne klíčit, nebo hned použít.
2. V čisté lokalitě nasbírejte mladé výhonky kopřiv, opláchněte a vložte do misky. Zakapejte olivovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte tak, aby byly lístky dobře zamarinované a nechte alespoň 2 hodiny odležet.
3. Namarinované kopřivy nasekejte na menší kousky a vmíchejte i s marinádou do pohanky. Můžete ozdobit klíčky a rajčátky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.