Karotková polévka se zázvorem podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
2 svazky karotky (0,5 kg)
50 g očištěného zázvoru
100 g másla
200 ml smetany na šlehání
1 l vody
2 lžičky cukru
sůl
1 lžíce hotové světlé jíšky
Postup:
1. Karotku i zázvor oloupejte škrabkou na brambory a omyjte ve studené vodě. Nakrájejte na kolečka.
2. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte karotku a zázvor a několik minut smažte za občasného míchání. Zázvor začne krásně vonět. Pak podlijte asi 0,5 l vody, osolte 1 lžičkou soli, přiklopte poklicí a duste na mírném ohni 1 hodinu. Občas zkontrolujte, jestli zelenina nepotřebuje podlít.
3. Polévku nechte trochu vychladnout, přilijte do ní celou šlehačku a mixujte v mixeru 2 minuty. Když máte polévky více než 1 l, což je obvyklý objem mixerů, mixujte nadvakrát.
4. Rozmixovaný krém přelijte zpátky do kastrolu a řeďte po troškách horkou vodou, až dostanete požadovanou hustotu polévky. Když to s vodou přeženete a polévka je moc řídká, zahustěte ji 1 lžící hotové světlé jíšky a ještě několik minut povařte. Na závěr polévku dosolte a přidejte 2 lžičky cukru.
5. Výborně se k polévce hodí opečený toust.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.