Kachní paštika s portským vínem

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

1⁄2 kg kachních jater
200 g másla
3 vejce
1 cibule šalotka
4 větvičky tymiánu
1 dcl portského vína

Postup:

1. Šalotku nakrájejte na kostičky a na trošce másla ji zpěňte. Přidejte lístečky tymiánu bez větviček a hned zalijte portským vínem. Vařte zhruba 5 minut, abyste vyvařili alkohol.

2. Mezitím si připravte kachní játra. Nejprve je musíte očistit.

3. Máslo rozpusťte v kastrolu tak, aby bylo tekuté, ale ne horké. Jinak by vám játra ztvrdla. Přidejte vejce a vše dohromady důkladně rozmixujte. Směs osolte a raději ještě přeceďte.

4. Získanou hmotu nalejte do porcelánové misky. Vložte ji do vodní lázně a pečte v troubě na 85 stupňů zhruba hodinu. Pokud vaše trouba není dostatečně přesná, raději použijte teploměr. Paštika by měla přesáhnout teplotu 70 stupňů.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.