Jehněčí kotletky v bylinkové krustě

Jehněčí maso je v Čechách stále více oblíbené. Je to maso, které pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Recept na to, jak si připravit jehněčí kotletky, pro vás připravil šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David. Jako přílohu doporučuje hráškové pyré, pečený česnek a listový špenát.

Suroviny:

800 g jehněčích kotletek
sůl
černý pepř
50 g slunečnicového oleje
2 bílky

Postup:

1. Jehněčí kotletky osolte, opepřete a obalte maso v bílkách a potom v bylinkové krustě.

2. Opečte na oleji ze všech stran a dopékejte v troubě na 160 °C 10 minut.

Bylinková krusta:

100 g strouhanky
30 g petrželky
10 g pažitky
10 g koriandru
2 stroužky česneku

Postup:

1. Vše v mixéru rozmixujte.

Hráškové pyré:

40 g olivového oleje
60 g cibule
15 g česneku
140 g kuřecího vývaru
300 g hrášku

Postup:

1. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a zalijte vývarem. Uveďte do varu a přidejte hrášek.

2. Hrášek 3 minuty vařte, pak rozmixujte v mixéru dohladka. Pyré propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí.

Pečené česneky a listový špenát:

8 stroužků česneku
2 dcl mléka
40 g slunečnicového oleje
240 g listového špenátu

Postup:

1. Česnekové stroužky uvařte v mléce doměkka, propláchněte studenou vodou a opečte na oleji dozlatova.

2. Listový špenát orestujte na oleji a dochuťte solí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.