Jednoduchá francouzská cibulačka

21. duben 2020

Pokud jste milovníci cibule, určitě vyzkoušejte francouzskou cibulačku. Nebudete litovat!

Suroviny:

6 větších cibulí
100 g másla
0,5 l bílého suchého vína
4 cl armaňaku
2 l hovězího nebo slepičího vývaru
tymián
sůl a pepř
žitný chléb
sýr (Gruyere, Comté)

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na proužky, rozpusťte máslo v kastrolu a cibuli na něm orestujte doskolovata.

2. Přidejte pár lístků tymiánu, zastříkněte armaňakem, přidejte víno a odpařte tekutinu.

3. Přidejte kvalitní vývar a vařte mírným varem. Osolte. Chuť by měla mít sladkost po cibuli, kyselost po víně a masovou příchuť po vývaru.

4. Opečte na másle malé plátky žitného chleba a v troubě je zapečte se sýrem. Podávejte spolu s polévkou.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.