Houbová omáčka - mačanka

Celý týden vaříme podle autorky kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi Dagmar Březinové. Ta zná místní kuchyni od dětství, protože její maminka se právě tam narodila a recepty se předávají z generace na generaci. Dnes si vyzkoušejte mačanku. Je to pokrm na pomezí omáčky a polévky. Svůj název má podle způsobu, jakým se jedl. Do omáčky se nadrobil chléb, nebo se v ní větší kousky chleba jednoduše máčely.

Suroviny:

1 sklenice různých druhů čerstvých hub
1 zakysaná smetana
1 sladká smetana
2 lžíce hladké mouky
1 střední cibule
sůl, pepř, kmín

Postup:

1. Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, přidejte očištěné a nakrájené houby, sůl, pepř a kmín.

2. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně, přilijte do hrnce, přidejte i zakysanou smetanu a ještě chvíli povařte.

3. Podávejte s chlebem.