Houbová omáčka - mačanka
Celý týden vaříme podle autorky kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi Dagmar Březinové. Ta zná místní kuchyni od dětství, protože její maminka se právě tam narodila a recepty se předávají z generace na generaci. Dnes si vyzkoušejte mačanku. Je to pokrm na pomezí omáčky a polévky. Svůj název má podle způsobu, jakým se jedl. Do omáčky se nadrobil chléb, nebo se v ní větší kousky chleba jednoduše máčely.
Suroviny:
1 sklenice různých druhů čerstvých hub
1 zakysaná smetana
1 sladká smetana
2 lžíce hladké mouky
1 střední cibule
sůl, pepř, kmín
Postup:
1. Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, přidejte očištěné a nakrájené houby, sůl, pepř a kmín.
2. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně, přilijte do hrnce, přidejte i zakysanou smetanu a ještě chvíli povařte.
3. Podávejte s chlebem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.