Čokoládové muffiny podle Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

250 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
30 g kakaa
90 g hořké čokolády na vaření
90 g bílé čokolády
90 g mléčné čokolády
2 vejce
285 ml zakysané smetany
90 g třtinového (hnědého) cukru
90 g rozpuštěného másla

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Všechny čokolády nakrájejte těžkým nožem na malé kousky. Lépe se krájejí, když mají pokojovou teplotu.

3. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. V druhé misce prošlehejte vejce se smetanou, cukrem a rozpuštěným máslem.

4. Obě směsi slijte a jemně promíchejte. Kousky čokolády mají v těstě zůstat.

5. Formu na muffiny vymažte rozehřátým máslem.

6. Lžící naplňte formičky těstem a jejich povrch nijak neupravujte. Množství těsta vystačí na 12 kousků.

7. Upečené jsou muffiny asi za 20 minut, když vyběhnou. Vyndejte je z trouby a ještě je nechte 15 minut ve formě. Výborné jsou ještě teplé, dokud je čokoláda uvnitř tekutá.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.