Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

1 kg hovězího krku
špek a trochu oleje
2 mrkve
1 celer
2 kořenové petržele
1 velká cibule
1 lžíce rajčatového protlaku
2 l červeného vína
tymián
bobkový list
petrželka
celý pepř
nové koření
(saturejka)
sůl

Postup:

1. Hovězí maso a zeleninu nakrájejte na větší kostky, osolte a promíchejte s kořením. Zalijte dobrým červeným vínem a nechte 1 den ležet.

2. Další den základ rozdělte na maso, víno a zeleninu. Ve velkém kastrolu zprudka opečte maso na oleji, vyjměte ho a ve výpeku rozpusťte špek, na kterém pak opečte zeleninu.

3. Když je zelenina opečená, zarestujte do ní protlak. Přilijte víno, ve kterém leželo maso, plus ještě nějaké navíc. Zavařte a opečené hovězí maso vraťte zpět do kastrolu.

4. Přidejte silný vývar (když nemáme, tak vodu, ale vývar je vždy lepší) a duste na mírném plamenu, dokud maso nezměkne.

5. Když je maso měkké, znovu ho vyndejte a omáčku svařte asi na polovinu. Dochuťte. Pokud je kyselinka z vína víc cítit, použijte trochu cukru.

6. Omáčku přeceďte na maso. Ozdobte plátkem slaniny, restovaným žampionem a petrželkou. Ideální příloha je bramborová kaše nebo francouzská bageta.