Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku
Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.
Suroviny:
1 kg hovězího krku
špek a trochu oleje
2 mrkve
1 celer
2 kořenové petržele
1 velká cibule
1 lžíce rajčatového protlaku
2 l červeného vína
tymián
bobkový list
petrželka
celý pepř
nové koření
(saturejka)
sůl
Postup:
1. Hovězí maso a zeleninu nakrájejte na větší kostky, osolte a promíchejte s kořením. Zalijte dobrým červeným vínem a nechte 1 den ležet.
2. Další den základ rozdělte na maso, víno a zeleninu. Ve velkém kastrolu zprudka opečte maso na oleji, vyjměte ho a ve výpeku rozpusťte špek, na kterém pak opečte zeleninu.
3. Když je zelenina opečená, zarestujte do ní protlak. Přilijte víno, ve kterém leželo maso, plus ještě nějaké navíc. Zavařte a opečené hovězí maso vraťte zpět do kastrolu.
4. Přidejte silný vývar (když nemáme, tak vodu, ale vývar je vždy lepší) a duste na mírném plamenu, dokud maso nezměkne.
5. Když je maso měkké, znovu ho vyndejte a omáčku svařte asi na polovinu. Dochuťte. Pokud je kyselinka z vína víc cítit, použijte trochu cukru.
6. Omáčku přeceďte na maso. Ozdobte plátkem slaniny, restovaným žampionem a petrželkou. Ideální příloha je bramborová kaše nebo francouzská bageta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.