Zpráva o stavu antikvariátů v Praze

4. červenec 2016

Svá zlatá léta mají pražské antikvariáty už dávno za sebou. Nejlépe se obchodníkům s tiskovinami z druhé ruky dařilo v devadesátých letech.

Mezi čtenáři byl přirozený hlad po literatuře, která se za komunistického režimu z různých důvodů nevydávala. Během 90. let vzniklo v Praze, podle odhadů samotných antikvářů, osmdesát až sto kamenných obchodů. Dnes jich přežívá sotva polovina.

Jedním z hlavních důvodů jejich úpadku jsou e-shopy. Mnozí z těch, kteří zavřeli svůj krám, přešli do online režimu. Najdou se ale výjimky, jako například Jiří Diviš, který relativně nedávno otevřel kamenný obchod na Palmovce v Praze 8.

„Nejdříve jsem nabízel knihy po internetu. Velice brzy jsem ale zbožím zaplnil byt můj i mých kamarádů,“ vzpomíná Diviš na své začátky před čtyřmi lety. Když mladý obchodník zvažoval další možnosti, zjistil, že pronájem skladu by byl jen o málo levnější než otevření obchodu v Libni. Rozhodl se proto pro užší kontakt s lidmi.

O dvě generace starší Jiří Hrách v bibliofilském prostředí vyrůstal a práce s knihami mu byla souzena. V antikvariátu pracoval už za socialismu, tehdy v Praze fungovalo deset prodejen národního podniku.

V 90. letech sice nebyla o zákazníky nouze, ale zároveň šly prudce nahoru nájmy. A tak po lukrativních adresách na Skořepce, v Ječné a Spálené v centru, vytlačily pana Hrácha ceny za nebytové prostory do Holešovic k Výstavišti.

„Ze začátku to díky kontaktům z města ještě šlo. Teď je ale zájem mnohem menší. Sběratelů ubývá a knihy, za které se před lety platilo zlatem, dnes nikoho nezajímají,“ dodává smutně Jiří Hrách.

A jak to tedy vypadá v centru Prahy dnes? To je docela jiný příběh.

„Jako malý kluk jsem sbíral knížky s ilustracemi Zdeňka Buriana a Foglarovky. To byl vlastně důvod, proč mě knihy začaly zajímat,“ vysvětluje Tomáš Maděra, majitel antikvariátu Arco v Dlážděné ulici mezi Masarykovým nádražím a Jindřišskou věží.

Internet ani digitalizace knih podle něj neznamenají konec antikvariátů v Praze, i když ale další úbytek očekává.

To samé si myslí Antonín Herudek z antikvariátu U Zlaté číše v Nerudově ulici. „Bohužel, nebo bohudík jsme na Královské cestě a musíme se přizpůsobit zahraničním turistům. Daleko radši si kupují plakáty, mapy nebo svaté obrázky. Zkrátka lehké věci, se kterými se nemusejí tahat.“

České knihy a časopisy U Zlaté číše ale samozřejmě zájemci najdou také. Pan Herudek je v Nerudovce už osmnáct let a obává se, že mnozí z jeho kolegů na méně zajímavých místech se dlouho neudrží. To se ovšem určitě netýká obchodníka se starými tisky a mapami Karla Křenka na Národní třídě, či antikvariátu Almanach na Újezdě.

Více příběhů pražských antikvariátů najdete v našem archivu.

V antikvariátech nekoupíte jenom knihy, ale i pohlednice, plakáty nebo třeba staré fotografie
Spustit audio