Skleněná krása je k vidění ve ctěnickém zámku

Ve Ctěnicích, na severovýchodním okraji Prahy, objevíte romantický zámecký areál s parkem, který spravuje Muzeum hlavního města Prahy. Stálé expozice doplňují krátkodobé výstavy. Jedna z nich je věnovaná sklu.

Výstava Nashle na skle (Současná tvorba studentů a pedagogů Sklářské školy v Novém Boru) je věnovaná sklářskému řemeslu a je doplňkem ke stálé expozici Řemesla v pořádku. Představuje sklářskou školu v Novém Boru, protože české sklářské vzdělávání se zrodilo právě tam (tehdy se město jmenovalo Haida).

Bylo to v roce 1763, kdy v Haide vznikla piaristická škola pro děti místních sklářů a obchodníků se sklem. Tradice školy pokračuje bez přerušení dodnes. Jako jediná u nás sdružuje všechny tři stupně sklářského vzdělávání: učně, středoškoláky i studenty VOŠ sklářské a vyučuje téměř všechny techniky výroby a zušlechťování skla.

Součástí výstavy jsou řemeslné dílny a cyklus doprovodných programů, během nichž si mohou návštěvníci vyzkoušet různé sklářské techniky, jako je foukání skla, malba na sklo, rytí skla nebo tvorba skleněných vitráží, a odnést si tak nejen zážitek, ale i vlastnoručně vyrobený předmět. Výstava potrvá do 13. listopadu 2019.

Expozice v zámeckém areálu ve Ctěnicích je otevřená od úterý do neděle od 10.00 do 18.00 hodin, od listopadu do března o víkendech ve stejném čase, od úterý do pátku od 10.00 do 16.00 hodin. Projít se můžete také zámeckým parkem a prohlédnout si další expozice a výstavy v areálu zámku, který je jednou z budov Muzea hlavního města Prahy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.