Vepřová kotleta plněná houbami

1. duben 2020

Recept pro dnešní den je od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 2 porce:

  • Vepřová kotleta s kostí cca 220 g - 2 ks
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Drcený kmín
  • Cibule (střední)
  • Šalotka - 2 ks
  • Žampióny - 100 g
  • Vejce - 2 ks
  • Pažitka (jemně nakrájená) - 1 plž.
  • Anglická slanina - 50 g
  • Vepřové sádlo - 1 plž.
  • Černé pivo - 1 dcl

Příprava:

  • Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu, cibulku a žampiony
  • Přidáme kmín a pepř
  • Zalijeme rozmíchanými vejci a umícháme smaženici, kterou necháme vystydnout
  • Kotletu na straně proti kosti prořízneme dovnitř a uděláme kapsu, do které naplníme smaženici, a spíchneme párátkem
  • Osolíme a okořeníme
  • Na rozpálené pánvi rozehřejeme sádlo a maso opečeme dozlatova
  • Maso dáme na stranu a na výpeku orestujeme šalotku dohněda, přidáme pivo a přivedeme do varu
  • Přidáme kotlety a necháme dopéct v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut
  • Šťávu po upečení zjemníme máslem a zcedíme
  • Kotlety podáváme s bramborami na jakýkoliv způsob
autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová