Vepřová kotleta plněná houbami

1. duben 2020

Recept pro dnešní den je od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 2 porce:

  • Vepřová kotleta s kostí cca 220 g - 2 ks
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Drcený kmín
  • Cibule (střední)
  • Šalotka - 2 ks
  • Žampióny - 100 g
  • Vejce - 2 ks
  • Pažitka (jemně nakrájená) - 1 plž.
  • Anglická slanina - 50 g
  • Vepřové sádlo - 1 plž.
  • Černé pivo - 1 dcl

Příprava:

  • Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu, cibulku a žampiony
  • Přidáme kmín a pepř
  • Zalijeme rozmíchanými vejci a umícháme smaženici, kterou necháme vystydnout
  • Kotletu na straně proti kosti prořízneme dovnitř a uděláme kapsu, do které naplníme smaženici, a spíchneme párátkem
  • Osolíme a okořeníme
  • Na rozpálené pánvi rozehřejeme sádlo a maso opečeme dozlatova
  • Maso dáme na stranu a na výpeku orestujeme šalotku dohněda, přidáme pivo a přivedeme do varu
  • Přidáme kotlety a necháme dopéct v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut
  • Šťávu po upečení zjemníme máslem a zcedíme
  • Kotlety podáváme s bramborami na jakýkoliv způsob
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.