Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy

25. březen 2020

Většina z nás v současné situaci pracuje z domova, a tak často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý všední den doporučíme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy podle známého šéfkuchaře Roberta Bezděka.

Ingredience:

50 g másla
2 cibule
3 stroužky česneku
1 kg mrkve
1 lžička římského kmínu
2 vaničky zeleninového bujónu
150 g španělské pikantní klobásy chorizo nebo jiné uzené klobásy
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry

Postup:

1. Cibuli a česnek nasekejte najemno. V polévkovém hrnci rozehřejte margarín. Přidejte cibuli a česnek a restujte 5 minut.

2. Přidejte kmín a nastrouhanou mrkev. Vše restujte dalších 5 minut.

3. Přidejte 1,5 l vody a bujón. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut na mírné teplotě.

4. Do hrnce přilijte citronovou šťávu. Povařte ještě 2 minuty.

5. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku. Podávejte s opečenou klobásou chorizo navrch posypanou citronovou kůrou.

Tip:

Tuto báječnou polévku můžete pro doplnění chuti a vůně obohatit o koriandr.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová