Segedínský guláš, který zvládne i začátečník

27. březen 2020

Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou omáčku, kterou zvládne každý. Takže pokud jste milovníci segedínu, tak s chutí do toho!

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny:

150 g vepřové plece nebo libový bůček 
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky soli
špetka kmínu
1 dl vody
150 g kysaného zelí
1 dl zakysané nebo sladké smetany
1 lžička hladké mouky

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky.

2. Cibuli nakrájenou na kostičky osmažte na sádle.

3. Přisypte papriku a zamíchejte.

4. Vložte maso a opečte ho (asi 5 minut).

5. Posolte a přidejte kmín.

6. Podlijte vodou a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte.

7. Když je maso poloměkké, přidejte nakrájené kysané zelí a za občasného míchání duste vše doměkka (asi 15 minut).

8. Mouku rozmíchejte ve smetaně. Přilijte k masu a zamíchejte.

9. Za občasného míchání ještě povařte 3–4 minut.

10. Podávejte s houskovým knedlíkem.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.