Skladatel Karel Havlíček zve na osmihodinovou hudební výpravu. Propojím svět klasické a elektronické hudby, těší se

18. listopad 2023

Se skládáním hudby má bohaté zkušenosti, pracuje v Praze i v Los Angeles a momentálně připravuje ojedinělý koncept Electric Universe, který nabídne osmihodinový koncert plný překvapení. Nejen o tom mluvil ve studiu Rádia Praha Karel Havlíček.

Roky tvoří hudbu pro filmy, seriály i další projekty, vydal sólové album Spoken a jeho domovem je prý nahrávací studio, kde může všechny ty věci vymýšlet. A když to náhodou zrovna nejde, netrápí se s tím.

„Jsou chvíle, kdy na to nemám náladu, tak to prostě nedělám. Pak se k tomu vrátím a počkám si. To vždycky přijde, netlačím na to, ale jsem trpělivý. Zjistil jsem úplně v celém životě, že čím míň tlačím na pilu, tím víc všechno vychází,“ přemýšlí Karel Havlíček.

Pohybuje se mezi Prahou a Los Angeles, ale poslední dobou už tráví víc času v Česku. „Otevřel jsem tady ještě velké nahrávací studio a spousta lidí z Los Angeles jezdí za mnou, to je skvělý. Milujou to tady,“ směje se.

Karel Havlíček

Přiznává, že poslední dobou už hudbu sám moc neposlouchá. „Už toho mám hrozně moc a hudba je všude, takže já miluji ticho.“

Osm hodin hudby a audiovizuálních zážitků

V těchto dnech vrcholí přípravy na jeho koncert v O2 universum. Na 24. listopadu chystá ojedinělou osmihodinovou show Electric Universe. „Dělám klasickou hudbu a zároveň elektronickou hudbu. A ten večer bude zajímavý v tom, že představím oba ty moje světy,“ vysvětluje Karel Havlíček.

Akci zahájí piano a klasické skladby. „Začnu hrát s velkým orchestrem skladby z mé desky Spoken a zároveň nějaké songy z nové desky, která už se blíží. Pak pomalu přejdu do té elektronické hudby a předám žezlo přátelům, kteří přijedou hrát jako hosté.“

Karel Havlíček

Celá show by měla být také skvělým audiovizuálním zážitkem. „Je to obrovská stage, budou tam vyjíždějící věci, velká laserová show, jedna z největších obrazovek, kde budou krásné animace. Já dělám hodně hudbu k filmům a k obrazu, tak k tomu mám blízko.“

Jak takový unikátní osmihodinový koncept vznikal? Proč by chtěl udělat film ve spolupráci se svým bratrem, výtvarníkem Maximem Havlíčkem? Měl někdy nespokojeného klienta? Jak propaguje v zahraničí česká piana? A můžou se fanoušci Southpaw těšit na nějaký koncert? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související