Podle jezdců máme v Praze tu nejhladší surfovou vlnu, usmívá se Martin Leskovjan ze spolku Vlny Štvanice. Surfovat s výhledem na Hrad se dá celoročně

20. duben 2024

Fanoušci vodních sportů můžou už rok využívat areál u Štvanice. Starý vodácký kanál ožil a díky spolku Vlny Štvanice tu vznikla i riversurfová vlna s výhledem na Hrad. Hostem Lenky Vahalové byl jeden ze zakladatelů Martin Leskovjan.

U projektu Vlny Štvanice byl od počátku, jak ale dodává, jeho nápad to prý nebyl. 

Lenka Vahalová a Martin Leskovjan

„Moje pozice je asistent myšlenky a ta je Honzy Vondry, který je profesionální trenér v pražské Dukle a bývalý reprezentant v kajaku na divoké vodě, ve vodním slalomu. Jakožto insider měl informace o tom, že Dukla se ten prostor chystá opustit a nemohli najít nikoho, kdo by se toho ujal.“

Martina Leskovjana oslovil hlavně z toho důvodu, že už měl zkušenosti s obnovou lázní Kyselka.

„Ale musím teda říct, že to je trošku jiná disciplína. Hledali jsme způsob, jak udržet provoz dráhy s divokou vodou hned v sousedství jedné z nejlepších a nejvyhledávanějších drah, která je v pražské Troji. Právě tehdy vznikla myšlenka udělat na úvodním skoku celé dráhy riversurfovou vlnu,“ vzpomíná.

Spolku Vlny Štvanice a vodáckému areálu se tedy začal naplno věnovat, není to ale jeho jediná aktivita.

Martin Leskovjan

„Vedle toho se snažím pomoct zabezpečovat informační systémy různých organizací, jsem profesně zaměstnán v IT bezpečnosti.“ Jeho dalším projektem je Paralelní Polis a je také jedním ze členů skupinu Ztohoven.

„Když je těch projektů moc, tak si vymyslím nějaký další. Ono totiž dojde k automatickému přetřídění priorit a já musím změnit svoji roli,“ směje se.

Zima? Nevadí!

Městské říční koryto se ukázalo při budování surfové vlny jako velká výhoda. „Třeba přijedou jezdci ze zahraničí a říkají, že to je ta nejhladší vlna, na které kdy jezdili. A to je právě dané podmínkami, máme dokonale rovné podloží, dokonale rovnou konstrukci, takže ta vlna se leskne jako zrcadlo. A lidi se nepomlátí o nějaké kameny.“

Samozřejmostí je půjčovna vybavení a profesionální instruktoři. „Nikdy tam nepustíme žádného jezdce bez toho, že by prošel vstupním tréninkem, máme víc než deset instruktorů, které tvoří zkušení jezdci.“

Mapa areálu Vlny Štvanice

Jezdit se dá celoročně, na místě je k vypůjčení také zimní výbava. „Doporučuji právě přijít, když je škaredě a zima, protože my vás vybavíme a na vlně nebude tolik lidí. Máme k dispozici také další sportovní vybavení, to znamená kajaky, paddleboardy, raft, naším cílem je propojovat ty sporty, jsme takový vodácký inkluzivní projekt,“ zve k návštěvě Martin Leskovjan.

Vizí spolku Vlny Štvanice je přesunout kanál ke karlínskému břehu, jaké výhody by to v budoucnu mohlo mít? Na co by využili přístavní místo? A na čem by se rádi dohodli s hotelem Hilton? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související