S otužováním začněte vlažnou sprchou. Pobyt v ledové vodě vám vyplaví hormon štěstí, radí instruktor Wim Hofovy metody Robi Chadim

Několik let žil v Austrálii, surfoval, fotil, pracoval u filmu i v realitách. Pak potkal svoji nynější manželku Kamilu neboli kuchařku Kamu a společně procestovali svět. Během toho vzniklo několik knih s recepty a také se poprvé setkali s Wim Hofovou metodou. Dnes je Robi Chadim instruktorem této metody. Ve studiu Rádia Praha mluvil o dechových cvičeních i o tom, jak se začít otužovat.

„Já jsem závodně plaval, furt jsem byl v oceánu, miluju vodu. A to i studenou vodu, třeba po sauně a tak, ale nikdy jsem o tom moc nepřemýšlel,“ přiznává Robi Chadim. Praktikování Wim Hofovy metody se do jejich života dostalo náhodou, ale mělo zásadní vliv.

Zlomem prý byla účast na kurzu v Thajsku, který vedl přímo Wim Hof. „Zažil jsem tam při tom dýchání obrovský prozření. Prostě to byl tak silný zážitek, že jsem si říkal, že to chci umět a umět to předat i dál,“ popisuje začátek své instruktorské dráhy.

Začněte dýcháním

Wim Hofova metoda stojí na třech základních pilířích – dechové cvičení, otužování a nastavení mysli.

Robi Chadim

„V tom dýchání se opravdu soustředíte jenom na ten dech, okysličíte si to vaše tělo. Pamatujete si na seriál Byl jednou jeden život? Jak tam běhají červený krvinky s tím baťůžkem? Když dýcháte Wim Hofovou metodou, tak jsou obalený kyslíkem a jdou do těch tkání, kam se normálně nedostanou. Protože lidi dýchají do hrudi, ne do břicha,“ vysvětluje Robi Chadim.

„Už po prvním dýchání ucítíte, že se něco děje, že vám je dobře,“ dodává. U otužování doporučuje začít pozvolna, od vlažné sprchy.

Happy hormon

„Nejdřív si dejte teplou vodu, pak si ji přepněte třeba na střed, to je taková vlažná voda, a třeba po 10 vteřinách to dejte úplně na studenou. Hezky měsíc v klidu, 30 vteřin, když se budeme cítit dobře, tak na 45 vteřin, na minutu.“

Pokud to vydržíte a vytvoříte si z toho návyk, máte vyhráno. „Když budete dýchat každý ráno, trvá to patnáct, dvacet minut, a dáte si tu sprchu, tak ten den nastartujete v pozitivu. Po dvou minutách v ledový vodě máte o 200 až 300 procent víc dopaminu, což je happy hormon, který každý chceme. A dále se zvýší noradrenalin, který vám dává to rozhodnutí, že já jdu něco udělat.“

Robi Chadim a Lenka Vahalová

Robi Chadim zároveň říká, že pro něj osobně je studená sprcha těžší než ponoření do studené vody. „Protože to tělo furt reaguje na jiný místo, když půjdete do studený vody, tak to tělo je tam celé a musíte se soustředit jenom na ten dech.“

Jak vypadá instruktorský kurz Wim Hofovy metody? Co všechno se v těle otužováním aktivuje? Jaké plány mají s manželkou na Kostarice, kde teď žijí? A jak těžké je dostat se na kurz přímo s Wim Hofem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související