Kuchařka Kamu: Jsem velký dobrodruh a baví mě život ždímat. Nová kniha s 555 recepty je můj absolutní masterpiece

11. listopad 2023

Žije naplno, miluje jídlo, vaření a cestování. Kamila Chadim alias Kamu už se roky toulá po světě, objevuje nejrůznější chutě a vůně a zkouší recepty. Ty pak můžete najít v barevných kuchařkách, které vydává. Teď vychází její nejobsáhlejší kniha. Nejen o tom mluvila ve studiu Rádia Praha.

Čtyři roky cestovali s manželem obytným autem a vařili si jednoduchá jídla. „Ale zároveň chutná, protože my milujeme jídlo. Takže vnímám jako svůj nějaký skrytý talent udělat ze zdravých surovin žrádlo,“ směje se Kamu.

Své zkušenosti následně proměnila v knihu Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření. Obsáhlá kuchařka nabízí přesně 555 receptů, které uvaříte ze základních surovin.

„Je to můj absolutní masterpiece, dala jsem do ní tolik energie a času. Snažila jsem se, aby ty suroviny byly dostupné. A můžou podle toho uvařit všichni, protože my jsme to vařili u auta a neměli jsme moc velký vymoženosti.“

Zároveň jídla dobře fungují i pro jedince, kteří trpí různými alergiemi nebo intolerancemi. Kamu vaří bez masa, bez lepku i laktózy. „Lepek, rafinovaný cukr a laktóza mi nedělají moc dobře, takže jsem začala vařit i tato jídla a zapisovala jsem si je, ta nejlepší jsem dala do kuchařky.“

Kamila Chadim alias Kamu

Kostarické dobrodružství

Pro Kamu je to už čtvrtá kuchařka a všechny mají společné to, že jsou plné barev, chutí a cestování, které miluje. Svůj druhý domov teď našla na Kostarice, kde buduje restauraci a má i spoustu dalších plánů.

„Vzniklo to spontánně, Kostarika má všechno, co jsme chtěli. Náhodou jsme našli starou budovu, kterou postavily tři sestry jako pekárnu.“ Poslední tři roky ji dávají dohromady, otevřeli restauraci, připravují ubytování i prostor pro cvičení jógy.

„Teď tam budeme ještě otvírat kavárnu s pekárnou, máme tam zmrzlinárnu. Tak nějak tam jako tvoříme takovou krásnou, řekla bych až vesničku,“ líčí s radostí Kamu. Jestli na Kostarice zůstanou navždy, to samozřejmě říct nedokáže, ale tato základna je pro ni určitě důležitá.

Kamila Chadim alias Kamu

„Jsem velký dobrodruh a mě baví ten život ždímat a žít naplno. Přijde mi, že už jsem prožila takových sto životů, každý rok se toho děje hodně a je to dynamické.“

Bez čí pomoci nechtěla restauraci na Kostarice otevírat? Jak nesla vlnu kritiky, kterou rozpoutala její předchozí kniha? A co plánuje se svým bratrem, kterého lidé znají díky účinkování v soutěži MasterChef? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související