Rychlé tagliatelle s pestem z medvědího česneku s opečenou slaninou a smetanou

30. březen 2020

Kuchař Pavel Václavík hledá při vaření inspiraci hlavně v regionu Valašska. Rád používá i suroviny, které se svými lidmi sbírá v tamních lesích a na loukách - například medvědí česnek, který použijete v dnešním receptu.

Suroviny:

330g hladké mouky
3 vejce 
150 g slaniny
250 ml smetany
medvědí česnek
slunečnicový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Lístky medvědího česneku opláchněte, osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem, solí a pepřem. Pesto dejte do skleníčky a zavíčkujte. V lednici tak vydrží celý rok.

2. Do kotlíku odvážte mouku, rozklepněte 3 vejce a propracujte do hladka. Nechte odpočinout v lednici.

3. Z hotového těsta vyrobte těstoviny - pokud nemáte strojek na těstoviny, těsto nakrájejte na dlouhé nudle.

4. Uvařet těstoviny v osolené vodě.

5. Na pánví orestujte nakrájenou slaninu a přidejte uvařené tagliatelle. Podlijte smetanou a popřípadě i vodou, ve které jste těstoviny vařili.

6. Zlehka opepřete a přidejte 2 lžičky pesta z medvědího česneku. Povařte dohromady asi 2 minuty.

7. Naservírujte do talířů a posypte sýrem.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?