Pro umění do automatu. Před holešovickým Cross Clubem najdete nový Artmat, umělecké dílo vám vypadne v kapsli

24. červenec 2023 10:00

Nemůžete si dovolit drahý obraz nebo jiné autorské dílo? V automatech na umění si může miniatury uměleckých děl za drobný poplatek koupit každý. Artmat prezentuje talenty současné výtvarné scény a jejich tvorbu v limitovaném počtu kusů. Jeden takový automat nově najdete u Cross Clubu v Praze 7.

„Už něco vypadlo. Je to projekt Little books, vznikl v roce 2020 a stojí za ním umělec, ilustrátor a knihtiskař Jan Adámek,“ zkouší nový Artmat umělkyně Marie Ladrová.

„Je to opravdu lepená mini kniha. Pro umělce je to výzva, člověk takhle normálně nepracuje, málokdy se stane, že dělá nějakou sériovou výrobu. Já jsem třeba vyráběla takové miniaturní amuletky, kde byl ručně malovaný obrázek. Dělala jsem jich asi padesát,“ popisuje vlastní tvorbu pro Artmat.

Před Cross Clubem najdete úplně nový typ Artmatu, jde totiž o repasovaný kapslový automat.

Artmat před Cross Clubem

Po vhození padesátikoruny vám vypadne malá koule, ve které se skrývá umělecké dílo. V Praze najdete ještě automat v Krymské ulici a v Kasárnách Karlín, v těch jsou díla umístěná v krabičkách.

„Ty automaty byly většinou na cigarety, my jsme je vzali, opravili a dali jim nový obsah. Hledáme zajímavé umělce, kteří si myslíme, že mají i nějaký potenciál do budoucna,“ vysvětluje spoluzakladatelka projektu Josefina Frýbová.

Artmaty se rozšířily nejen do jiných českých měst, ale také do zahraničí, třeba do Paříže nebo Berlína.

Poslechněte si celou reportáž o umění z automatu.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související