Nový venkovní bar i hřiště na pétanque. Kulturní centrum Kasárna Karlín se stále mění

18. červenec 2023 11:06

Komplex dvou historických budov v širším centru Prahy dřív využívala armáda nebo cizinecká policie. Minulý rok přebral areál od státu pražský magistrát. O fungování kasáren se už několik let stará spolek Pražské centrum, který tu provozuje kavárnu, kino, pravidelně tu pořádá kulturní akce a místo zvelebuje.

„Kamarádi, kteří sem nechodí tak často, vždycky mají oči navrch hlavy, co se tady všechno odehrálo třeba za půl roku. Pro nás je to obrovská motivace a zadostiučinění v tom všem, co tu děláme, navrhujeme a stavíme,“ usmívá se provozovatel kulturního a společenského areálu Kasárna Karlín Matěj Velek.

Místo už dlouho žije kulturou, na programu jsou divadelní představení, koncerty nebo promítání, můžete sem zajít na beach volejbal a zabaví se tu i ti nejmenší. V poslední době přibyl například venkovní dřevěný bar, který přebral funkci vnitřní kavárny. Ta je momentálně v rekonstrukci.

„Dali jsme si za úkol vymyslet ten bar takový, aby nějakým způsobem zapadl do toho stylu věcí, co tu většinou realizujeme. Takže jsme se rozhodli, že to bude lehká dřevostavba,“ vysvětluje Velek.

Letní kino v Kasárnách Karlín

Poslední nevzhledné místo v areálu se prý změnilo na hřiště na pétanque. „Vzadu před naší letní scénou, kde občas děláme komorní koncerty. Čurbes si přijel vyzvednout bagr, spousta kluků se tady pustila do práce a vznikl tam plnohodnotný plácek na pétanque.“

V budoucnu by chtěl spolek také více využívat historickou část vojenského prostoru, na podzim se opět otevře i místní sauna.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související