Organizace Místní místním rozšiřuje v Praze síť solidárních podniků. Službami zdarma pomáhají lidem v nouzi

12. červenec 2023 11:00

Asi každému se někdy stalo, že po dlouhé procházce městem měl vybitý telefon, žízeň nebo si jen potřeboval odskočit. A pro lidi v nouzi je to často obtížně řešitelný problém. Bezplatnou pomoc třeba s takovými věcmi nabízí nezisková organizace Místní místním, která v hlavním městě buduje síť takzvaných solidárních podniků. Aktuálně jejich už pětadvacet.

Čtěte také

„Na baru bydlí stabilně džbán s vodou, která je k dispozici všem. Pod barem je sbírka nabíječek, člověk může poprosit obsluhu a ta mu telefon nabije. Máme toalety, které jsou součástí kavárny, ale kdo si potřebuje někde odskočit, tak si může dojít tady u nás,“ popisuje vedoucí Skautského institutu v Rybárně na Kampě Janek Makarius.

Zároveň je tu možnost si zdarma nechat zalít horkou vodou třeba čaj nebo instantní polévku. Kromě toho Skautský institut v Rybárně nabízí lidem i lékárničku nebo třeba oblečení, které si můžou zdarma odnést.

Restaurace Střecha jako jeden ze solidárních podniků

Do sítě solidárních podniků se Rybárna přidala až během letošního roku. Naopak nedaleká restaurace Střecha na Novém Městě začala fungovat jako solidární podnik už před koronavirovou pandemií.

Zájem o služby zdarma je podle provozního Arťoma Korjagina každým dnem větší. „Ty počty v poslední době rostou. Lidí, kteří i takhle drobnou pomoc využijí, je stále víc,“ potvrzuje.

Jde primárně o lidi v bytové nouzi, týká se to samozřejmě seniorů, rodičů samoživitelů i lidí z Ukrajiny.

Zavěsit kávu nebo oběd

Kromě drobných služeb nabízí některé solidární podniky také takzvané zavěšené poukázky.

„Návštěvník může kávu nebo třeba oběd i vstupenku do divadla předplatit a nechat ji tam zavěšenou, to znamená k dispozici pro někoho dalšího, kdo si tuhle službu nemůže běžně dovolit,“ říká koordinátorka sítě Veronika Kličková.

Koordinátorka sítě solidárnách podniků Veronika Kličková

Nově by solidární podniky mohly nabízet také menstruační potřeby. Po koronavirové pandemii to vypadalo, že nezisková organizace Místní místním, která koncept solidárních podniků v Praze zavedla, skončí. V posledních měsících ale míst, která se chtějí do sítě zapojit, výrazně přibývá.

Co je důvodem? Poslechněte si celou reportáž.

Mapa solidárních podniků
autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio