Praha pokračuje ve snaze zpřísnit podmínky pro krátkodobé ubytování typu Airbnb na svém území

3. červen 2021

Vedení Prahy chce, aby ministerstvo pro místní rozvoj lépe kontrolovalo podmínky pro krátkodobé ubytování typu Airbnb. Podle města poskytovatelé často nedodržují stavební předpisy a byty nepoužívají tak, jak byly zklaudované. To by měli důsledněji vymáhat úředníci stavebních úřadů.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se vzhledem k postupnému rozvolňování opatření proti šíření koronaviru dá očekávat, že začnou do Prahy postupně znovu jezdit turisté, a to znamená, že řada z nich začne znovu využívat ubytování právě přes platformy typu Airbnb. Proti tomu v principu město nic nemá, řada poskytovatelů ale prý nedodržuje pravidla a podmínky. S tím může pomoct právě ministerstvo.

„Naším cílem je, aby ministerstvo pro místní rozvoj uznalo, že bydlení je něco jiného než ubytování a že ta sdílená ekonomika se již plně vzdálila původnímu záměru. Chceme tedy, aby dalo ministerstvo jasné instrukce stavebním úřadům, což je státní správa, jak mají postupovat,“ říká Zdeněk Hřib.

Čtěte také

Úředníci stavebních úřadů by se tak na základě metodického pokynu resortu měli důsledně zaměřit na to, aby zkontrolovali, že se byty skutečně používají k dlouhodobému bydlení, jak byly zkolaudované. Krátkodobé ubytování totiž podle Hřiba v podstatě znamená, že fungují jako hotely. Jenže ty na rozdíl od služeb typu Airbnb musí například platit řadu poplatků a plnit další povinnosti.

Pomoc i ostatním vlastníkům bytů

Zlepšení kontrol a lepší regulace mají pomoct třeba i dalším majitelům bytů v domech, kde krátkodobé ubytování funguje. „Regulace směřuje na ochranu práv ostatních vlastníků, kteří chtějí v bytech bydlet nebo je pronajímat k bydlení. Zároveň směřuje na ochranu života a zdraví lidí, například v oblasti protipožární ochrany je to ve prospěch obyvatel,“ vysvětluje radní pro legislativu a bydlení, Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Praha má zpracovanou i analýzu, která argumenty dokládá. O tu prý už ministerstvo projevilo zájem a na jejím základě chce s Prahou jednat.

Nejedná se o první krok magistrátu ve snaze zpřísnit podmínky pro krátkodobé ubytování. Už vloni se podařilo na základě návrhu zákona prosadit povinnost platforem na vyžádání sdělovat obcím informace o hostech, podobně jako to musí dělat hotely. Ve Sněmovně pak čeká na projednání také novela živnostenského zákona, která by obcím umožnila poskytování krátkodobých ubytování na svém území výrazněji regulovat.

Spustit audio