Poznejte klíčová místa operace Anthropoid

Před 74 lety, 27. května 1942, vykonal výsadek československých parašutistů vojenský úkol zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš byli vysláni z londýnského Ministerstva národní obrany v exilu, aby v Praze provedli útok, který vešel do dějin jako atentát na Heydricha. Autor knihy Průvodce Anthropoid Jiří Padevět ale dává přednost termínu útok nebo likvidace.

„Já se slovu atentát bráním především proto, že bylo vygenerováno nacistickou propagandou, která chtěla přesvědčit celý svět, že to je dílo několika „šílenců“ a že s tím Češi nemají nic společného, a chtějí v klidu pracovat pro Říši. To slovo dál potom používala komunistická propaganda, které se útok příliš nehodil, protože vojáci přiletěli z Velké Británie, nikoliv ze Sovětského svazu. Proto se domnívám, že to slovo není úplně na místě, byť ho samozřejmě máme historicky opravdu zažrané pod kůží,“ vysvětluje spisovatel Jiří Padevět. Dodává, že slovo útok je vhodnější, protože šlo o vojenskou operaci nařízenou rozkazem, nikoliv o čin civilistů.

V každém případě Gabčík s Kubišem byli od začátku připravováni na to, že půjde o misi sebevražednou. Parašutisté seskočili na území Protektorátu Čechy a Morava 29. prosince 1941 v půl třetí ráno u hřbitova v obci Nehvizdy. Gabčík se při seskoku zranil na noze, což byl jeden z důvodů, proč se přípravy protahovaly a k samotnému útoku došlo až za pět měsíců po seskoku.

Anabáze Slováka Jozefa Gabčíka a Čecha Jana Kubiše začala v Plzni, kde získali potřebné doklady včetně falešných peněz a potravinových lístků. Hlavní část dramatu se ovšem odehrála na území Prahy. Výsadkářům pomáhaly stovky lidí z různých sociálních vrstev od lékařů po dělníky. Měli dokonce spojku na Pražském hradě, díky které si mohli prohlédnout důkladně Heydrichův automobil a vysledovat trasy jeho cest.

Jan Kubiš a Josef Gabčík

Osudný den tedy připadl na 27. květen 1942. Gabčík s Kubišem si počkali, až bude vůz s nenáviděným tyranem projíždět křižovatkou u Vychovatelny v Praze-Libni. Gabčikovi se sice při útoku zasekl samopal, ale Kubiš stačil hodit na vozidlo granát. Výbuch Heydricha těžce zranil. Za několik dní zemřel prominentní nacista v nemocnici.

Útočníci se hned po činu ztratili v centru města a dva dny po útoku našli už předem domluvený úkryt v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje na Novém Městě. Pravoslavná církev poskytla útočiště i dalším pěti parašutistům z jiných výsadků. Včetně Karla Čurdy, který hrdinné vojáky zradil nepříteli.

Němečtí vojáci nastoupili v počtu sedmi set mužů, aby bojovali proti hrstce statečných, 18. června 1942. Gabčík s Kubišem se po několikahodinovém boji sami zastřelili.

Podrobnosti o okolnostech operace Anthropoid najdete v našem archivu. Prahou za protektorátu nás provázel Václav Müller.

Spustit audio