Když máte pořádné vybavení, dá se v Praze jezdit i v zimě, říká surfařka. Vlny Štvanice fungují celoročně

12. prosinec 2023 10:42

Surfování v zimě? V Praze žádný problém. Na umělé surfařské vlně u ostrova Štvanice se jezdí celoročně. Stačí mít jen dobrý neopren, trochu odvahy a můžete vyrazit. Přesvědčila se o tom i naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

„V Praze je to pro mě první sezona, objevila jsem až v létě, že tady ta vlna je. Snažím se chodit aspoň jednou, dvakrát týdně,“ říká Lenka, která vyráží se svým kolegou Ondřejem na umělou vlnu. Venku je kolem nuly a voda má odhadem pět stupňů Celsia.

„Když máte pořádné vybavení, tak 5/4 mm neopren, botičky ideálně 5 mm a dá se to úplně v pohodě zvládnout. Zima nám není, protože se neustále hýbeme, takže i v zimě se dá jezdit za jakéhokoliv počasí,“ ujišťuje Lenka.

Pokud chcete zkusit surfovat na umělé vlně, je potřeba se zaregistrovat předem.

„Člověk sem přijde na tu první lekci o půl hodiny dřív, vyzvedne si ho instruktor, který mu vysvětlí veškeré bezpečnostní prvky, a vezme ho poprvé na vlnu. Tam funguje taková série různých cvičení a prvků, aby si člověk nejdřív osahal ten proud, teprve potom vstupuje na tu vlnu,“ vysvětluje koordinátor Vojta Müller.

U ostrova Štvanice se surfuje celoročně

Kromě narůstajícího počtu zájemců o surfování se rozrůstá i zázemí pro surfaře, více informací najdete na webových stránkách Vlny Štvanice. V listopadu už také uplynulo 20 let od stavby kanálu Dukly.

Poslechněte si celou reportáž z ostrova Štvanice.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související