Surfařský ráj v centru Prahy s výhledem na Hrad. Na Štvanici vznikla přímo na Vltavě umělá vlna

2. listopad 2022 13:19

Když se řekne surfing, většina z nás si pravděpodobně představí dlouhá mořská pobřeží s vysokými vlnami. Milovníci tohoto sportu si ale na své přijdou i v centru Prahy. U ostrova Štvanice začala fungovat uměle vytvořená vlna. Pro její vybudování posloužily peníze z veřejné sbírky, do které zájemci poslali přes 660 tisíc korun.

„Na vodním díle Štvanice historicky existovala umělá slalomová dráha pro vodní slalom, kterou provozovala Dukla. My jsme v tom vstupním profilu do toho kanálu vytvořili hydraulický spád, který je přibližně 75 centimetrů a ta výsledná vlna má výšku asi 65 centimetrů,“ vysvětluje odborník na hydrauliku Vojtěch Bareš.

Vybudovat takovou vlnu ale nebylo jednoduché. „Potřebuje určité množství vody, které my v tu chvíli nemůžeme použít na průtok na elektrárnu. Na druhou stranu si myslím, že pro Prahu to bude velká atrakce, že bude hojně využívaná,“ popisuje Markéta Komárková ze státního podniku Povodí Vltavy.

Po drobných úpravách je vlna plně funkční a dvakrát týdně ji využívají nadšení surfaři.

Jakub Michna a Matyáš Menšík

„My jsme sami překvapení, jak moc je to dobrý. A když teče hodně vody, tak je to asi jedna z nejlepších vln, co jsme takhle na řece jezdili,“ chválí si Jakub Michna. „Když jsme to tady na jaře testovali, tak jsme vůbec netušili, že má takový potenciál,“ přidává se jeho kolega Matyáš Menšík.

„Surfuju asi čtrnáctý rok, člověku to změní život, aby se opravdu naučil, tak musí alespoň nějakou dobu žít u oceánu. Já jsem kvůli tomu jel na Erasmus do Portugalska, pak jsem dál trávil léta u oceánu a teď se snažím skloubit právnickou a surfařskou kariéru,“ doplňuje s úsměvem Matyáš.

Pokud byste chtěli surfovat na Štvanici, je nutné mít vlastní vybavení a předem si rezervovat termín, více informací najdete na webových stránkách Vlny Štvanice.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související