Pietní akce, průvod masek, koncert i vstupy zdarma. Podívejte se, jak si Praha připomene výročí 17. listopadu

16. listopad 2023 07:00

Mezinárodní den studenstva a také Den boje za svobodu a demokracii, to vše si v pátek 17. listopadu připomeneme státním svátkem. Po celé republice se uskuteční řada akcí, podívejte se na ty pražské.

Mezinárodní den studentstva připomíná uzavření českých vysokých škol nacisty 17. listopadu 1939. V tento den popravili v ruzyňských kasárnách devět vůdců studentských protinacistických demonstrací. Postupně pozatýkali 1200 vysokoškoláků a odvezli je do koncentračních táborů.

Den boje za svobodu a demokracii odkazuje na události z pražského Albertova a Národní třídy v roce 1989, které odstartovaly pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Albertov a Národní třída

Lidé tradičně zavzpomínají u Hlávkovy koleje na studenty, kteří byli v roce 1939 popraveni nacisty. Na Albertově pak bude Univerzita Karlova ve spolupráci se studentskými spolky pořádat pietní akt v prostoru ulice Studničkova.

Velkou událostí bude připomínka na Národní třídě, desátý ročník oslav svobody známých jako Korzo Národní zaštiťuje heslo „Časy se mění“. K pietnímu místu budou moct lidé nosit věnce a svíčky. Zapálit svíčku lze i online na dálku.

Národní třída, před budouvou DRNU

Organizátoři ze spolku Díky, že můžem slibují kulturní zážitky včetně výstav, divadelních představení, koncertů nebo debat. Ve 13 hodin zazní státní hymna, v symbolických 17:11 Modlitba pro Martu za doprovodu živě malovaného videomappingu. Dopoledne se zde rozprostře Sametový brunch, připraveny budou dvě hudební stage a také Obývák Václava Havla s literárním programem.

Součástí akce bude také Český rozhlas, u Nové scény najdete stage Radia Wave, která nabídne šest výjimečných interpretů. Přímo z Národní třídy bude vysílat Radiožurnál, díky němuž uslyšíte mimořádnou sérii rozhovorů

Koncert pro budoucnost a průvod Prahou

Významný den si budou lidé připomínat také na Václavském náměstí, kde se uskuteční Koncert pro budoucnost. Letos má jasné téma: Příroda. Člověk. Stroj. Program startuje v 16:30 a vystoupí třeba Aneta Langerová, Barbora Poláková, Buty, Vladimir 518 & Sifon (WWW) nebo Rodan.

Prahou půjde i průvod masek s živou hudbou Sametové posvícení, který upozorní na palčivé problémy naší demokracie. Mottem letošního satirického průvodu je „Ohýbání Komenského“. Vyráží v 15 hodin z parku na Kampě přes nábřeží, Národní až do Hybernské.

Sametové posvícení - 2017

Ceny paměti národa a další akce

V Národním divadle se budou předávat Ceny Paměti národa. Živý přenos slavnostního večera si můžete poslechnout také díky Českému rozhlasu Plus. Cenu od neziskové organizace Post Bellum letos dostanou osobnosti, kterým totalitní režimy převrátily život naruby a které v těžkých životních zkouškách obstály.

Vstupem zdarma nebo za zvýhodněnou cenu zvou k návštěvě také některé instituce. Své sbírkové expozice otevře zdarma Národní galerie, volný vstup do svých objektů umožní Národní muzeum, snížené vstupné 80 korun zaplatíte v Národním technickém muzeu a děti do 15 let mají vstupné za korunu do Zoo Praha.

17. listopad, demonstrace, Václavské náměstí, Koncert Znovu 89
autor:
Spustit audio