Open House Praha: Projděte se působivými prostory Rezidence primátora hlavního města Prahy

18. květen 2022

Historická budova Rezidence primátora hlavního města Prahy byla postavena v letech 1925 – 1928  a ve své době vynikala moderním vybavením. K čemu slouží prostory rezidence dnes, na to se ptala naše létající redaktorka Sabina Vosecká mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana.

„Z předsálí vstupujeme do hudebního salonku, který je nádherný svým stropem. Je z ryzího zlata, je tu patrná i akustická ozvěna, právě proto, aby ten klavír umístěný v rohu rozezvučil celý prostor. Před námi se teď otevírá hlavní sál s velkými křišťálovými lustry, dějiště společenských akcí,“ popisuje Vít Hofman.

Primátorská rezidence se využívá hlavně k přijímání tuzemských i zahraničních návštěv, konají se zde recepce nebo předávání různých ocenění. S hlavním sálem sousedí pomocná chodba.

Létající redaktorka Sabina Vosecká a mluvčí magistrátu Vít Hofman v Rezidenci primátora

„Slouží hostům i pro zákulisní pomocníky a další personál. Pokud moderujeme nějakou akci, tak na druhé straně sálu je busta Tomáše Garrigua Masaryka, kde většinou stojí řečníci, třeba právě pan primátor. A ten přichází touto chodbou, nemusí se prodírat celým sálem,“ dodává mluvčí.

Kromě několika dalších místností má rezidence také primátorský byt, jeho posledním skutečným obyvatelem byl prvorepublikový primátor Karel Baxa.

Rezidence primátora bude otevřena veřejnosti v sobotu 21. května i v neděli 22. května mezi 10. a 18. hodinou. Více informací najdete na webových stránkách Open House Praha.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.